Da današnji dan poginula trojica novinara RAI-ja praveći priču o djeci Mostara

w873

Na današnji dan 1994. godine reporter Marko Luketa (Marco Luchetta), kamerman Alesandro Ota (Alessandro) i tehničar Dario D’Anđelo (D’Angelo), koji su radili za italijansku televiziju RAI, bili su na zadatku u Mostaru snimajući reportažu o djeci koja su odrastala u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ambasada Italije u BiH na na Twitteru je objavila status u znak sjećanja na ove novinare.

– Danas se sjećamo trojice italijanskih novinara koji su poginuli u Mostaru dokumentirajući patnje civila u ratu – napisali su iz Ambasade Italije u BiH.

Ovi novinari kobnog dana posjetili su Dom za djecu bez roditelja u Mostaru, koji je od 1993. bio u središtu borbi između snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Njih trojica su potom otišli u ulicu Maršala Tita 82, gdje su htjeli snimiti intervju sa djecom čije su porodice pronašle utočište u toj zgradi.

Tokom intervjua granata je pala i oni su odmah poginuli. Istovremeno, svojim su tijelima zaštitili dijete koje su intervjuirali.

Njihova pogibija ostavila je snažan utisak na javnost u Italiji. Novinar RAI-a Volter Skerk (Walter) kaže da su to bile prve pogibije italijanskih novinara u ratnim zonama nakon jako dugo vremena, te da su kolege iz medija emotivno reagovale.

IZVORAvaz
Prethodni članakGrah – zdrava i hranjiva namirnica
Sljedeći članakRadnik ima gelere u lobanji, komšije pomagale povrijeđenima a “bombaš” stajao na prozoru i sve gledao