SA VAKCINACIJA PKG SAN 120210629 165456385 mxf 00 00 03 09 Still001 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ukoliko se dosadašnjim tempom nastavi vakcinacija građana u BiH, o masovnoj imunizaciji možemo govoriti tek za nekoliko godina, kažu stručnjaci. Uporedo premijer KS Edin Forto izjavljuje – nema ništa od pola miliona Sputnik V vakcina. A o isporuci kineskih vakcina iz prve direktne nabavke – još ni traga ni glasa. Gdje su i šta rade nadležni u pandemiji?

Federacija BiH neće dobiti Sputnik V vakcine. Pregovori sa vladom o nabavci ruskih cijepiva propali su. Izjavio je ovo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gostujući u jutarnjem programu Televizije Sarajevo.

“Vlada FBiH odbija da ga potpiše. Mi smo pokrenli aktivnosti u smislu nastavka bez Vlade FBiH. Međutim, kakve su korporativne procedure kod tih velikih proizvođača, sada taj izmjenjeni ugovor mora proći sve proceure, sva odobrenja na koja smo i sa Vladom FBiH čekali najmanje dva mjeseca. Ovo je jedan od naneozbiljnijih i mogu reći najopasnijih poteza Vlade Federacije,koji se desio u cijeloj pandemiji”, kazao je Forto.

Iz Vlade Federacije bez pojašnjenja. I prebacivanje loptice na federalni Zavod za javno zdravstvo. A iz Zavoda šturo saopćenje:

“Aktivnosti na zaključivanju i realizaciji ugovora sa Sinopfarmom su u toku. Odmah po prispijeću pozitivinih rezultata uloženih napora, izvijestiti ćemo javnost.”

I dok Federacija od početka pandemije nije nabavila niti jednu vakcinu, imunizacija građana nastavljena je sa doniranim cjepivima. U KS danas se revakcinisalo fizer vakcinom oko hiljadu građana. No, ukoliko se nastavi ovim tempom, kako kažu iz sarajevske Zetre, o masovoj imunizaciji u BiH možemo pričati tek za nekoliko godina.

“Masovna imunizacija je kada imunizirate 10-15 hiljada ljudi dnevno svih dobnih skupina punoljetnih, znači bez ikakvih planova o vakcinaciji, kad pozovete, kao što su susjedna Srbija ili Hrvatska, imaju dovoljan broj doza, ali kod njih je kontraefekat, kod njih je slab odziv na vakcinaciju, a kod nas je odličan odziv građana, i sigurno bi mi vakcinisali KS kad bi imali dovoljno vakcina za jedno mjesec, mjesec i po kompletno”, kazao je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS.

Jedini zadovoljni u našoj zemlji, su, prema svemu sudeći, stariji građani koji su uspjeli potpuno se vakcinisati od doniranih cjepiva.

Za sutra je planirano vakcinisanje Sinovac vakcinama iz donacije Malezije. A novu donaciju za BiH u međuvremenu je najavila i Mađarska. Ta zemlja donirati će 200 hiljada Sinopharm vakcina, koje u našu zemlju stižu 5. juna. Svaka najava o donaciji vakcina BiH dobra je vijest za njene građane. Jer, da je do nadležnih iz BiH, niti jedan bh. građanin, bar ne onaj iz Federacije, do sada ne bi bio vakcinisan. Osim onih koji su na vakcinaciju otišli u susjednu Srbiju.