Da li će Federalna i kantonalna inspekcija ustanoviti uzrok problema neisplaćenih naknada od 100 KM nezaposlenim osobama u ZDK?

Da li će Federalna i kantonalna inspekcija ustanoviti uzrok problema neisplaćenih naknada od 100 KM nezaposlenim osobama u ZDK?

Ništa drugo ne preostaje oštećenim osobama u ZDK, nego da se naoružaju strpljenjem ili same nešto poduzmu da se izbore za svoje pravo.

Epilog prepiske između Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i JU Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, oko uzroka neisplaćenih naknada u iznosu od 100 KM za nezaposlene osobe, je Zahtjev Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za inspekcijski nadzor.

Dvije strane u ovoj problematici imaju svaka svoje viđenje.

Nakon što JU Služba za zapošljavanje ZDK nije dostavila informaciju o zaključku Vlade FBiH od jula mjeseca 2023. godine, u kojem  se traži zvanični stav službi za zapošljavanje o mogućnosti isplate jednokratne pomoći nezaposlenim osobama koje nisu dobile sredstva u iznosu od 100 KM, sredinom septembra 2023. godine Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je uputilo zahtjev Federalnoj i kantonalnoj upravi za inspekcijski nadzor u skladu sa članom 54. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Prema zvaničnim podacima službenika za informisanje JU Službe za zapošljavanje ZDK 3.971 osoba nije ostvarila pravo na novčanu pomoć od 100 KM. Spisak ovih osoba je proslijeđen Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalidnih osoba odbrambeno-oslobodilačkog rata na provjeru. Federalno ministarstvo za pitanje boraca je na vrijeme izvršilo provjeru spiska i utvrdilo da 923 osobe ne ostavuju pravo na jednokratnu pomoć jer su ostvarili pravo po nekom drugom osnovu. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike nisu dostavili prečišćeni spisak. JU Služba za zapošljavanje čeka prečišćene spiskove od Federalnog ministarstva rada, te nakon što dobiju odgovor pokrenuli bi daljnje aktivnosti oko isplate oštećenim nezaposlenim osobama.

Postavlja se logično pitanje: Kako to, da je jedno Federalno ministarstvo dostavilo prečišćeni spisak osoba, a drugo nije?

Dva su moguća scenarija nastavka ove „sapunice“ u režiji vlasti i javnih ustanova.

Prvi , ukoliko JU Služba za zapošljavanje ZDK dostavi informaciju Federalnom ministarstvu rada  o zaključku Vlade, Ministarstvo će dostaviti Službi prečišćeni tekst spiska osoba, čime bi se stekli „pravni uvjeti“ da Služba za zapošljavanje finalizira aktivnosti i konačno ispravi nepravdu prema oštećenim nezaposlem osobama ZDK.

Drugi scenarij, Federalne i Kantonalne inspekcije bi trebale izvršiti nadzor i svojim nalazom riješiti ovaj „Gordijev čvor“.

Do tada, ništa drugo ne preostaje oštećenim osobama u ZDK, nego da se naoružaju strpljenjem ili same nešto poduzmu da se izbore za svoje pravo.

Ni u jednom scenariju, nažalost, nije izgledna mogućnost da neko za ovaj skandal i maltretiranje nezaposlenih ljudi i odgovara – bude smijenjen ili podnese ostavku.

antikorupcija.info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica