Portal 072info

Da li će poslodavci koji su svojim radnicima uplatili doprinose ne čekajući Vladu FBiH biti oštećeni?

6de0119e85e4df26a32e10e14640c5b0 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U proteklom periodu ne čekajući da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplati doprinose njihovim radnicima za april, maj i juni, jedan broj poslodavaca iz FBiH, kojima su odobreni zahtjevi za ostvarivanje prava na subvencioniranje doprinosa, uplatili su svojim radnicima doprinose kako bi se ljudi mogli liječiti, a pojedini otići u penziju.

U Poreznoj upravi FBiH smo zatražili pojašnjenje na koji način će se tim poslodavcima refundirati novac za doprinose i kada i kome poslodavci mogu da se obrate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ukoliko su poslodavci, kojima je odobrena subvencija, uplatili doprinose za određene mjesece, uplaćene subvencionirane doprinose moći će koristiti kao pretplatu za naredne mjesece u iznosu preplaćenih doprinosa. Poslodavci koji su uplatili doprinose za radnike iz svojih sredstava, a koji će dobiti subvencionirane doprinose za taj mjesec, njihovim radnicima se neće duplirati doprinosi jer se uz obrazac ZSD kontrolisao i obrazac MIP 1023 za taj mjesec, bez obzira na to što su doprinosi uplaćeni iz vlastitih sredstava – pojašnjavaju nam iz Porezne uprave FBiH.

Podsjećaju da je Porezna uprava Federacije BiH na osnovu zaprimljenih obrazaca ZSD i pratećih propisanih obrazaca (MIP – 1023 i 2002) obradila i za porezne obveznike koji su ispunjavali uvjete za dobivanje subvencija za april, maj i juni dostavila podatke Federalnom ministarstvu finansija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaju da Ministarstvo uplaćuje doprinose (penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i doprinose za slučaj nezaposlenosti) za porezne obveznike nadležnim vanbudžetskim fondovima, te o tome treba obavijestiti Poreznu upravu kako bi se uplaćeni doprinosi mogli rasknjižiti na analitčkim karticama poreznih obveznika.

Podsjećamo, realizirajući “korona zakon” Vlada FBiH subvencionra doprinose za oko 390.000 radnika u FBiH, a za što je izdvojeno 91,1 milion KM. Ministarstvo finansija FBiH je uputilo naloge prema bankama za isplatu doprinosa fondovima za mjesece maj, juni i razliku za april.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Subvencija po radniku iznosi 244,85 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)