Da li će vijećnici u Novom Sarajevu sebi povećati paušale sa 600 na 660 KM?

Screenshot 2 123
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Općinsko vijeće Novog Sarajeva danas je trebalo razmatrati i povećanje naknada vijećnicima, članovima radnih tijela i članovima Kolegija Vijeća.

U pozivu za sjednicu, koji je istaknut na web stranici Općine, istaknut je i dnevni red sjednice s 26 tačaka, prema kojem je kao sedma tačka trebala biti razmatrana izmjena odluke o naknadama. No, po početku sjednice je predložen dnevni red s 11 tačaka, a na kojem je izostavljena izmjena spomenute odluke. Ovaj dnevni red je prihvaćen.

Konačan prijedlog dnevnog reda utvrđuje Kolegij Općinskog vijeća, tj. njegovo rukovodstvo koje čine predsjedavajući Robert Pleše (NS) te zamjenici predsjedavajućeg Nijaz Džaka (NiP), Majda Kalamujić (SDP) i Nedim Salihagić (NES).

Predložene izmjene podrazumijevaju povećanje paušala vijećnicima za 60 KM – sa skoro 600 KM na 660 KM – te povećanje naknade članovima radnih tijela sa 76 KM na 85 KM po prisustvu na jednoj sjednici.

Planirano je i povećanje mjesečnog broja sjednica općinskih komisija, sa dvije na tri. Članovi komisija su za prisustvo na dvije sjednice dobijali više od 153 KM, a za prisustvo na tri sjednice bi dobijali po 257 KM.

Za očekivati je da će se izmjene ove odluke razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica. Kao pitanje se nameće koliko je ovaj prijedlog opravdan s obzirom na težinu ekonomske krize za koju se ne zna koliko će još dugo potrajati.