Da li građani imaju razloga za zabrinutost? Salkić pojasnio da li će poskupjeti struja

struja mjeraci1
Podijelite vijest

Evropa se suočava sa nikad većom energetskom krizom zbog koje su cijene struje i plina oborile sve rekorde.

Kraj godine je blizu, a još uvijek ne znamo šta nas očekuje od 1. Januara 2023. godine.

Gost naše emisije  ‘Dobar dan BiH’ bio je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine.

Salkić je na početku pojasnio kako ove godine nema ništa od poskupljenja električne energije, ali da se za narednu godinu još ništa ne zna.

  • Poskupljenje električne energije će zavisiti od mnogo faktora, posebno od uslova u kojima radi Elektroprivreda kao i svega onoga što utiče na naše poslovanje. Također, tu imamo i globalna dešavanja. Jedan dio električne energije, tačnije onaj za domaćinstva prodajemo ispod naše proizvodne cijene. Taj teret nosi Elektroprivreda i vidjet ćemo da li će tako ostati ili će se cijena korigovati. Svaku novu poslovnu godinu zbog takvog odnosa prema domaćinstvima, Elektroprivreda počinje sa 120 miliona KM gubitka. Vidjet ćemo šta će biti poslije 1. januara i kakve će okolnosti biti, ali će sigurno doći do nekih korigovanja – kazao je Salkić u ‘Dobar dan BiH’.
ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

 Dodao je kako svi privredni subjekti u Federaciji električnu enregiju kupuju po tržišnoj cijeni.

  • I na tom dijelu tržišta ne nastupamo u slobodnoj tržišnoj konkurenciji. Poskupljenje će ovisiti od vlasnika Elektroprivrede, ali i okolnostima i uvjetima u kojima posluju privredni subjekti, odnosno kompanije. Kampanja ugovaranja cijene za privredne subjekte je u toku i vidjet ćemo kakav će biti stav vlasnika Elektroprivrede – naveo je.

Pojasnio je da je Elektroprivreda dužna poslovati po tržišnim cijenama sa privrednim subjektima obzirom da je to javno preduzeće.

  • Jedini način da se drugačije postupa je odluka vlasnika Elektroprivrede. Očekivati je da ponovo dođe do određenog socijalnog dijaloga koji će voditi ka usaglašavanju cijena na otvorenom tržištu – istakao je Salkić.
ČITAJ JOŠ:  Alarmantna poskupljenja hrane od čak 25,9 posto: U BiH propao i Crni petak

Još jednom je napomenuo da su domaćinstva regulirani dio tržišta, te da se njihova cijena određuje prema tarifnoj metodologiji, ali i da domaćinstva dugi niz godina plaćaju cijenu električne energije koja je ispod proizvodne.

  • To je dio mjera i dio politike koju provodi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Povećanje električne energije bi imalo lančanu reakciju, ali je neophodna korekcija u narednom periodu. U kojoj mjeri i na koji način će se to desiti, vrijeme je pred nama da se o tome diskutuje. Dio tržišnog snabdijevanja je daleko ispod cijena koje bi javno preduzeće moglo da postigne. Desetinama puta je povećana cijena električne energije na svjetskom tržištu, dok kod nas do toga nije dolazilo. To govori da Elektroprivreda električnu energiju prodaje ispod tržišnih cijena – naglasio je.

Što se tiče jednosatnih štrajkova koji su danas održani u rudnicima, Salkić navodi da takve stvari nikada nisu donijele ništa dobro i rijetko da mogu uroditi plodom, te je pozvao na razuman dijalog.

ČITAJ JOŠ:  Statistika očekivanog životnog vijeka: Ko najduže živi i kako stoji BiH?
  • Elektroprivreda ne bježio ni od kakvih razgovora. Međutim, ovo je loš tajming za takve poteze obzirom da je u toku predizborna kampanja, zbog koje se ovakvi potezi mogu protumačiti na pogrešan način. To bi trebalo da ostane poslovni ambijent. Elektroprivreda je uložila stotine miliona u rudnike sa kojima posluje, međutim, efekti nisu onakvi kakvi su trebali da budu i nisu onakvi kakve smo planirali. Mi bez uglja nećemo moći poslovati, a taj trend se na mala vrata ponovo uvodi i u regiji i u Evropi. To je privremena mjera, ali sada je potrebna za osiguranje stabilne proizvodnje, jer danas Elektroprivreda oko 80 posto električne energije dobiva iz uglja – potvrdio je za ‘Dobar dan BiH’ Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine.

Hayat