Da li inhaliranje pare od čaja kvari post?

caj bolji od kafe decembar 2020

Pitanje:

Imam problem sa glavoboljom koja se dosta često javi zbog upaljenih sinusa. Pošto tokom posta ne mogu popiti tabletu da ublažim bolove, interesuje me hoće li moj post biti pokvaren ako se inhaliram sa parom od čaja kamilice, jer mi to pomogne? Da li je dopušteno umasirati na čelo kapi na biljnoj bazi koje pomažu u otklanjanju bolova?

Odgovor:

Bolje bi bilo ako biste to inhaliranje činili nakon iftara. U nuždi, možete to koristiti, analogno dozvoljenosti korištenja uobičajenih inhalatora. Naime, savremeni islamski pravnici su zauzeli stav da inhaliranje ne kvari post,budući da se tu ne radi o unošenju hrane, pića ili lijeka u želudac, ili eventualnom uživanju u udisanju dima i sl., već o specijalnom pomagalu koje osvježava disajne puteve i tako olakšava respiratornim organima da obavljaju svoju funkciju. Također, inhalirana količina je veoma mala, gotovo beznačajna pa neće pokvariti post, analogno vlazi koja ostaje u ustima nakon izapiranja usta i nosa tokom abdesta, koja inače ne kvari post.  

Savremeni islamski pravanici stoje na stanovištu da supstance koje se apsorbuju u tijelo putem kože, kao što su: kreme, mehlemi i flasteri ne kvare post, jer se ne radi o unošenju hrane, pića ili lijeka u želudac, niti imaju hranljivu komponentu u sebi.Prema tome, umasiranje kapi na čelo ne kvari post.

Prethodni članakMijatović: Komšiću i Izetbegoviću, dođite u Banja Luku i pokažite da je ovo BiH, ne treba vam novčanik
Sljedeći članakHoror: Muškarac upucan u glavu i izbačen iz vozila