Da li je bademovo mlijeko zdravo i kakve razlike postoje

Screenshot 5 75
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bademovo mlijeko je postalo najpopularnija vrsta biljnog mlijeka. Na njega je samo tokom prošle godine u svijetu potrošeno gotovo 1,5 milijarda dolara. Međutim, možda se pitate koliko je ono zaista zdravo.

Zastupljenost proteina i ugljikohidrata u nezaslađenom bademovom mlijeku je poprilično niska (u jednoj šolji) pa je glavni makronutrijent koji dobijate zdrava masnoća. Međutim, može varirati ovisno o tome koliko badema sadrži određeno mlijeko.

Drugim riječima, neki mliječni proizvodi sadrže više badema nego drugi, što je jedan od faktora koji utječe na potencijalne zdravstvene koristi.

Najjednostavnije nezaslađene varijante sadrže samo dva sastojka: vodu i bademe. Sadržaj vitamina i minerala može znatno varirati ukoliko se doda još sastojaka. Neki proizvođači bademovo mlijeko obogaćuju kalcijem kako bi bilo bolje od kravljeg. U njemu se također mogu naći vitamini D i B12. U nekim slučajevima stave i proteinski prah koji je dobijen iz žutog graška.

Ostaje za raspravu da li se ovakvi prozivodi i dalje kvalifikuju kao bademovo mlijeko, piše magazin Health.

Mnogi proizvođači dodaju šećer

Količina šećera i aroma kao što su čokolada i vanilija variraju zbog različitih proizvođača. Jedna šolja može imati čak 12 grama dodanog šećera, što predstavlja polovinu preporučene dnevne doze šećera za žene, prema smjernicama Američkog udruženja za bolesti srca.

Može sadržavati neželjene sastojke

Nekada se u bademovom mlijeku nađu želatin i suncokretovo ulje. Kupci uglavnom ne razmišljaju dodatno o sastojcima. Iz ovog razloga je čitanje svega što piše na ambalaži veoma važno.

Vjerovatno ćete morati isprobati nekoliko vrsta bademovog mlijeka dok ne pronađete ono koje vam najbolje odgovara. Treba potražiti proizvođače koji upotrebljavaju jednostavne i prepoznatljive sastojke. Čak i opcije koje sadrže manji koncentrat badema mogu pružiti neke prednosti, poput pomoći u smanjenju korištenja mlijeka životinjskog porijekla.