Da li je BiH na listi da dobije indijsku vakcinu Covishield pod markicom AstraZenece?

Screenshot 1 126

Prije dva dana “Serum Institut India (SII)” isporučio je prvu pošiljku vakcina pod imenom Covishield za mehanizam COVAX putem kojeg i BiH očekuje svoju narudžbu. Ukupno 600.000 doza vakcine otišlo je u Ganu.

“To je historijski trenutak za sve nas jer COVAX prima prve doze vakcine Oxford-AstraZeneca koje proizvodi SII – Covishield. Oduševljeni smo kada vidimo kako zajednički napori svih rezultiraju spašavanjem miliona života”, rekao je direktor SII-ja Adar Poonawalla.

AstraZeneca i Oxford ovlastili su “Serum Institut India”, najvećeg svjetskog proizvođača vakcina, za opskrbu vakcinom Covishield na određenim teritorijama u svijetu.

Kao što je već poznato i BiH očekuje između 160 i 250 hiljada doza vakcine AstraZeneca putem COVAX-a ovog ili narednog mjeseca. No, ono što nije poznato, pa ni nadležnima u BiH, da li će naša država dobiti tzv. oxfordsku vakcinu – AstraZeneca ili njihovu “kopiju” Covishield koje se proizvode u Indiji.

“Ministarstvo civilnih poslova nije dobilo dokumentaciju koja sadrži podatke za koje se interesujete. Ministarstvo će sve instrukcije i novosti koje dobije o isporukama cjepiva kroz COVAX mehanizam podijeliti s medijima”, rečeno je za Klix.ba iz MCP BiH.

Copy

Indijska vlada odobrila je ovog mjeseca da komercijalno isporuči 24 miliona doza u 25 zemalja. Do sredine ovog mjeseca isporučeno je 16,7 miliona doza Covishield u 20 zemalja.

Tako su pošiljke Covishielda (6,3 miliona doza) otišle kao donacija u Bangladeš, Mijanmar, Butan, Nepal, Afganistan, Šri Lanku, Bahrein, Oman i Karibe. Blizu 10 miliona doza izvezeno je na komercijalnoj osnovi u Brazil, Maroko, Južnu Afriku, Alžir i Egipat, između ostalog. Komercijalne zalihe u februaru uključivat će Saudijsku Arabiju, Mijanmar, Nepal, Nikaragvu, Mauricijus, Srbiju, UAE i Katar.

Vakcinu Oxford-AstraZeneca lokalno proizvodi “Serum Institut India” i prema pisanju svjetskih medija mogu proizvesti više od 50 miliona doza mjesečno.

Krajem januara ove godine COVAX je ozvaničio saradnju sa Serum Institut India uz poruku da kreću u ubrzanu misiju dostupnosti vakcina siromašnijim zemljama kako bi što prije krenuli s vakcinacijom stanovništva.

“COVAX je potvrdio da će iskoristiti opciju, putem postojećeg sporazuma sa ‘Serum Institut India’, da primi prvih 100 miliona doza vakcine koju je razvio AstraZeneca -Oxford proizveden u Indiji od ‘Serum Institut India'”, navedeno je.

Od ovih prvih 100 miliona doza, većina je predviđena za isporuku u prvom kvartalu godine, dok se čeka dozvola WHO o hitnoj upotrebi. Proces izdavanja dozvole WHO-a, koji je trenutno u toku, slijedi odobrenje za ograničenu upotrebu u vanrednim situacijama indijskog kontrolora za lijekove, a ključni je aspekt osiguranja daće bilo koja vakcina nabavljena putem COVAX-a biti u potpunosti osigurana za međunarodnu upotrebu.

COVAX također predviđa da će, prema postojećem sporazumu sa AstraZenecom, najmanje 50 miliona dodatnih doza vakcine AstraZeneca biti dostupno za dostavu učesnicima COVAX-a u prvom kvartalu 2021. godine.

Indijski proizvođači vakcine tvrdi da je Covishield “visoko efikasan” i potkrijepljen podacima iz treće faze ispitivanja iz Brazila i Velike Britanije. Klinička ispitivanja su trofazni postupak kojim se utvrđuje da li vakcina izaziva dobre imunološke reakcije i izaziva li neprihvatljive nuspojave.

Grupa za zaštitu prava pacijenata, “All India Drug Action Network“ je saopćila da se s odobrenjem Covishielda požurilo jer proizvođač nije završio tzv. “premošćujuću studiju” vakcine na domaćem stanovništvu. Kompanija je saopćila da će u februaru pokušati provesti i to ispitivanje. Neki stručnjaci kažu da nema razloga sumnjati da to neće uspjeti.

Da je učinkovitost Covishielda dosta upitna pokazuje informacija iz Ukrajine gdje je direktorica zdravstvenih programa u fondaciji “Soros Vozrozhdenie” Victoria Timoshevskaya kazala da je efikasnost indijske vakcine 63 posto, što je niže od AstraZenecine vakcine koja je pokazala efikasnost od 70% tokom treće faze ispitivanja.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakPodignuta optužnica protiv Turčina koji je ilegalno prodavao arome za nargilu
Sljedeći članakDigitalna transformacija društva je razvojna šansa Bosne i Hercegovine