Da li je BiH na putu da postane jači saveznik Rusije nego Amerike?

ilustracija Fokus 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Samo za jedan dan (jučer) Sjedinjene Američke Države, preciznije predsjednik Joseph Biden i američki državni sekretar Antony Blinken (State Department), odaslali su svjetskoj javnosti tri saopćenja koja opisuju nikada jače propagandno djelovanje Rusije.

Piše: Amil DUČIĆ

Ova saopćenja dolaze u izrazito napetoj i veoma osjetljivoj situaciji u kojoj je Rusija rasporedila desetine hiljada vojnika na svojim granicama s Ukrajinom, dok Zapad strahuju da Moskva planira novu invaziju na Ukrajinu kakvu je već jednom provela 2014. kako bi pripojila Krim.

Na sceni su dakle, nikada jače diplomatske, političke i svake druge aktivnosti SAD i EU kako bi se izbjeglo ono najtragičnije. Istovremeno SAD objelodanjuju svijetu agresivnu rusku propagandu koja je na sceni.

Za to vrijeme, Vijeće ministara BiH predvođeno Zoranom Tegeltijom (SNSD), kao nikada do sada, inteziviralo je institucionalne poteze ka zbližavanju Rusiji. Kako je Fokus u proteklom periodu objavio  Ministarstvo vanjskih poslova BiH spremilo je Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara BiH o osnivanju i uvjetima poslovanja Ruskog kulturnog centra u BiH, čime su se obistinile najave ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković nakon susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o tome da će Rusija u našoj državi otvarati kulture i humanitarne centre.

Dodatno, ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) učestvovao od 11. do 13. januara na proslavi obilježavanja 300. godišnjice Tužilaštva Ruske Federacije u Moskvi gdje je dogovorio jaču pravosudnu saradnju sa Rusijom. Ministarstvo civilnih poslova na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević (HDZ BiH), pripremilo je Nacrt programa saradnje u području kulture, znanosti i obrazovanja između BiH i Rusije za period 2022.-2024.

Nešto ranije pripremljen je i sporazum kojim se Rusija namjerava „uvesti“ u oblast željezničkog saobraćaja u BiH. To je učinilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Vojinom Mitrovićem (SNSD).

Dok državni ministri, sve su prilike, „u paralelnom svijetu“ dogovoraju veće savezništvo sa Rusijom, zbilja izgleda ovako, a decidno je prikazana u navednim jučerašnjim saopćenjima Bidena i State Departmenta.

-Dezinformacije su jedno od najvažnijih i najdalekosežnijih oružja Kremlja. Rusija je operacionalizovala koncept stalne suprotstavljene konkurencije u informacionom okruženju ohrabrujući razvoj dezinformacionog i propagandnog ekosistema. Ovaj ekosistem stvara i širi lažne narative kako bi strateški unaprijedio ciljeve politike Kremlja. Ne postoji zabranjena tema za ovo vatrogasno crijevo laži. Sve, od ljudskih prava i ekološke politike do ubistava i bombaških kampanja ubijanja civila, poštene su mete u ruskoj zlonamjernoj igri – napisao je jučer američki predsjednik Joe Biden.

A državni sekretar Antony Blinken istaknuo je sljedeće:

-Vidimo značajan napor da se progura propaganda protiv Ukrajine, NATO-a i Sjedinjenih Država. To uključuje zlonamjerne operacije na društvenim mrežama, korištenje otvorenih i prikrivenih internetskih proxy medija, unošenje dezinformacija u TV i radio program, održavanje konferencija osmišljenih da utječu na sudionike da lažno vjeruju da je Ukrajina, a ne Rusija, kriva za pojačane tenzije u regionu, i korištenje sajber operacija za narušavanje medijskih kuća i provođenje operacija ‘hakiranja i oslobađanja’ – to jest, hakovanja, a zatim objavljivanja privatnih podataka i komunikacija.

U posebnom saopćenju State Department naveo je top 5 ruskih upornih plasiranja dezinformacija: Rusija kao nevina žrtva, historijski revizionizam, “Kolaps zapadne civilizacije je neizbježan”, “Popularni pokreti su ‘Revolucije u  boji’ koje sponzorira SAD”, Realnost je ono što Kremlj želi da bude.

U još opširnijem saopćenju pod nazivom „Činjenice protiv fikcije: ruske dezinformacije o Ukrajini“ State Department je raskrinkao laži i propagandu Kremlja. Taksativno su nabrojane činjenice i laži, pa se tako, primjera radi kao činjenica navodi:

-Lažne izjave Putinovog režima okrivljuju žrtvu, Ukrajinu, za rusku agresiju.

Dok se kao fikcija ističe:

-Zapad gura Ukrajinu u sukob.

Za nadati se da će državni ministri koji imaju odgovorne funkcije u Vijeću ministara BiH, u narednom periodu ipak promijeniti „ploču“.