Portal 072info

Da li je fiskalni račun jedini dokaz kupovine i šta ako ga izgubite

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogim kupcima desilo se da iz nekog razloga nisu zadovoljni kupljenim proizvodom i da ga žele reklamirati, ali su izgubili račun. I dok neki trgovci priznaju druge dokaze kupovine, kod većine važi pravilo: bez fiskalnog računa nema zamjene, niti povrata novca.

Jedna Sarajka požalila nam se da je na sniženju kupila torbicu koja nije bila nimalo jeftina. Iako je plaćena 260 maraka, tašna se ubrzo počela “raspadati”, pa se gospođa obratila trgovcu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Rekli su mi da reklamacija nije problem, ali sa računom. Prodavačica je znala da sam stalni kupac ali nije mi mogla izaći u susret jer nisam imala račun. Torbu sam platila šoping karticom i još je otplaćujem, pa sam mislila da je izvod iz banke dovoljan dokaz te transakcije. Na prvo reklamiranje šefica poslovnice mi je rekla da zna sve ali da bez računa ništa ne mogu. Nakon mog insistiranja torbu su ostavili kod sebe i naknadno su me pozvali da dođem potpisati reklamaciju. Na kraju, samo su mi popravili pokvarenu kopču i ostale nedostatke, ali su napravili još gore – rekla je u razgovoru za Faktor.

Na kraju je dodala da će ubuduće bolje čuvati račune.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U nekoliko radnji provjerili smo da li račun smatraju jedinim validnim dokazom kupovine ili, pak, priznaju i izvode iz banke ukoliko je proizvod plaćen karticom. U prodavnici obuće sa kojom građani imaju uglavnom dobra iskustva rekli su nam da oni rado izlaze u susret kupcima, ali da ne mogu uvažiti reklamaciju bez računa.

– Prodavnice koje imaju kontrolne trake mogu lako naći kopiju računa ali tamo gdje se računi printaju ta kopija na papiru ne postoji. Jedino se može tražiti u sistemu, na računaru, ali to bi zahtijevalo jako mnogo vremena jer mi izdamo nekoliko stotina računa dnevno. Što se nas tiče, mi bismo rado pomogli kupcima i obavili zamjenu i bez računa, ali inspekcije zahtijevaju da imamo taj vid pokrića na osnovu kojih vršimo reklamaciju robe – rekli su u ovoj prodavnici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaju da uz račun sve vrste reklamacija obavljaju bez problema i da ne insistiraju na zamjenama proizvoda nego odmah vraćaju novac.

U prodavnici bijele tehnike u Sarajevu kazali su da se ranije automatski gubilo pravo na reklamaciju ukoliko ne postoji račun. Sada je situacija nešto drugačija, pa se ovo pravo može ostvariti na osnovu garantnog lista.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Na osnovu garantnog lista sa ispunjenim podacima izdajemo kopiju i storniramo račun te izvršimo reklamaciju. Ovo je praksa nakon što smo dobili takve upute iz Ministarstva finansija FBiH – kazali su nam u računovodstvu firme koja se bavi prodajom bijele tehnike.

U prodavnici proizvoda za opremanje kuće dali su nam zanimljiv odgovor. Kažu da je pravilo da se kupljeni artikal može reklamirati samo uz račun, koji je ujedno i garancija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Međutim, kupci mogu insistirati na kopiji fiskalnog računa, a oni što malo zagalame, oni uglavnom i dobiju to što traže – kazali su nam.

Gordana Bulić, direktorica Kluba potrošača TK, savjetuje građanima da uvijek uzimaju račune jer to je njihovo pravo i obaveza. Smatra da je račun jedini validni dokaz kupovine jer na izvodu s bankovnog računa nije navedeno koji su proizvodi kupljeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Da ne bi bilo zloupotreba, po meni je ispravna praksa da se čuva fiskalni račun barem jedno određeno vrijeme ili tokom garantnog roka. Moguće su i dobre trgovinske prakse, pa da se zamjena izvrši u situacijama kada se prodavač sjeća kupovine, ali ipak se ne treba pouzdati u to. Zato trebamo biti odgovorni prema svom novcu, sebi i prema drugoj strani – kaže Bulić za Faktor te dodaje da zakonska regulativa u našoj zemlji ne definiše precizno pitanje reklamacije proizvoda i dokazivanja njihove kupovine.

Faktor.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME