Da li je gazirana voda zdrava koliko i negazirana?

voda bih 696x487 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mnogi obožavaju da piju gaziranu vodu. Iako je bolji izbor od zašećerenih sokova i drugih pića koja sadrže velike količine šećera, stručnjaci upozoravaju da bi gaziranu vodu trebalo konzumirati u umerenim količinama.

Za obožavatelje, gazirana voda nudi iskustvo kakvo obična voda ne može: zvuk mehurića pri otvaranju boce, trnci u ustima pri ispijanju, ponekad i nežna “prirodna” aroma.

Obična voda odlična je za hidrataciju, ali „iznenadili biste se koliko ljudi ne žele da pije običnu vodu jer ne vole taj ukus”, kaže Ana Linge, registrovana nutricionistkinja Univerzitetskog medicinskog centra u Vašingtonu i dodaje da je „dodavanje mehurića čini prihvatljivijom“.

ČITAJ JOŠ:  U bh. gradu se više od 70 građana požalilo doktoru: Svi imaju iste simptome

Gazirana voda je možda prihvatljiva, a da li je zdravija od negazirane?

Nutricionisti se slažu da gazirana voda, što uključuje i veštački gaziranu vodu, jednako hidrira kao i obična, ali voda iz slavine ima dodatnu prednost – ona sadrži fluorid, koji pomaže u prevenciji oštećenja zuba, piše The New York Times.

„Ako koristite vodu sa fluoridom za pranje zuba, kuvanje i hidrataciju, možete slobodno uključiti gaziranu vodu u svoju ishranu“, kaže Linge.

Ali imajte na umu da je gazirana voda kiselija nego obična.

Voda sa mehurićima sadrži ugljen-dioksid, koji se u dodiru sa pljuvačkom pretvara u ugljenu kiselinu, snižavajući pH vrednost u vašim ustima.

ČITAJ JOŠ:  BiH uvezla vode za 132,2 miliona KM, a izvezla za 100 miliona KM manje 

Pića koja imaju nisku pH vrednosti mogu da budu štetna za zube, povećavajući verovatnoću nastanka karijesa. Ipak treba napomenuti da je nezaslađena mineralna voda mnogo zdravija za zube od gaziranih ili voćnih sokova, kao što su i pokazali rezultati studije objavljene 2016. u časopisu Američkog stomatološkog udruženja.

Neki proizvođači u gaziranu vodu dodaju limunsku kiselinu da bi poboljšali okus, što može da povisi nivo kiselosti. Slična stvar će se dogoditi ako u vodu sami dodate kriške limuna ili limete. Tako da je teško tačno znati što je u vodu dodato ako se kao sastojak navodi samo „prirodna aroma“.

ČITAJ JOŠ:  Kako pronaći muža: Presmiješni savjeti za žene iz 1958. godine

Malo je istraživanja sprovedeno o gaziranoj vodi i posledicama koje ostavlja na zube. Međutim, prema rečima dr Britani Sejmur, docenta na stomatološkom odseku na Harvardu i portparola Američkog stomatološkog udruženja, „dnevno bi trebalo popiti zaista mnogoo gazirane vode da biste napravili takvu štetu kakvu ostavljaju gazirani ili voćni sokovi“.

Zaključak

Budući da gazirana voda može da bude štetna po vaše zube, pristupite joj više kao užitku koji ćete  priuštiti sebi jednom dnevno, ali nemojte dopustiti da ona postane vaš glavni izvor vode, kaže dr Sejmur.

GODISNJICA
MARKETING