Portal 072info

Da li je Hercegovina već stekla kolektivni imunitet na koronu?

stari most
11.06.2018., Mostar, Bosna i Hercegovina - Ljeto u Mostaru. Grad pun turista. Stari most Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hercegovačko-neretvanski kanton, koji je žarište koronavirusa u Federaciji BiH, prema broju zaraženih i oporavljenih osoba je najvjerovatnije već stekao imunitet na Covid 19. Ove informacije za Klix.ba je potvrdio šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović.

“Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK nakon 103 dana od pojave Covid-19 broj oporavljenih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid-19”, pojašnjava nam Alajbegović.

On ističe kako se u svim zemljama svijeta pa tako i kod nas prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi epidemiološko modeliranje. U svom radu on se, kako naglašava, koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bi utvrdio učinak mjera, kao i trenutno stanje u širenju Covid-19.

U predstavljenim grafikonima navodi vidljiv broj novozaraženih i procenat osoba koje su došle u kontakt sa Covid-19 i stekle imunitet, nakon čega je vidljivo i da dolazi do prestanka širenja bolesti.

“Činjenicu da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba pozitivnih na Covid-19, ali bez simptoma, jer osobe koje su u prethodnom periodu prebolovale bolest, zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćale ljekaru”, pojasnio je Alajbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dodaje da se mali broj osoba s općim infektivnim simptomima, koji se trenutno registrira, može pripisati nespecifičnosti PCR testa, jer kao što je poznato, PCR na Covid-19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica i virusa.

“Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u narednom periodu bi trebala nagnati donosioce mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih po opštinama kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u narednom periodu ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprečavanje širenja Covid-19”, zaključio je Alajbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 17
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kardinal Vinko Puljić pozitivan na koronavirus

Portal 072info

U Srbiji 7.999 novozaraženih koronom, od petka nove mjere

Portal 072info

Čerkez otkriva: Hoće li biti novih mjera u Federaciji BiH?

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME