Portal 072info

DA LI JE MOGUĆE: Konstantan rast broja zaposlenih u BiH

Tržište rada u BiH ove godine bilježi pozitivne promjene, kako u rastu broja zaposlenih, tako i u padu broja nezaposlenih lica, poručili su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Međutim, ekonomski analitičari iz BiH ističu da ove konstatacije i statistike treba uzeti s rezervom, s obzirom na druge pokazatelje koji baš i ne govore o pozitivnim kretanjima.
Kako su naveli u saopštenju, broj zaposlenih od januara do novembra ove godine konstantno je bio u porastu, dok je broj nezaposlenih od marta, prvi put nakon 2009. godine, bilježio kontinuirano smanjenje u poređenju s istim periodom prošle godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Broj zaposlenih u BiH od januara do septembra ove godine bio je za 1,5 odsto viši u odnosu na isti period prethodne godine”, kazali su u ovoj agenciji.

Prema njihovim riječima, najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima administrativne, pomoćne i uslužne djelatnosti, ostale uslužne djelatnosti, djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, zatim prerađivačke industrije, poljoprivrede, ribolova i šumarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako su precizirali, od januara do oktobra ove godine broj zaposlenih u sektoru administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti bio je veći za 7,8 odsto, u sektoru ostale uslužne djelatnosti za 6,2 odsto, u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva za 5,6 odsto i prerađivačke industrije za 4,6 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

Sa druge strane, najveće smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima trgovine na veliko i malo 2,3 odsto, građevinarstva 0,9 odsto i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 0,7 odsto, te u javnoj administraciji 0,5 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svom saopštenju, ova agencija ističe da je, prema rezultatima ankete o radnoj snazi za 2014. godinu, radnu snagu u BiH činilo 1.120.000 lica, dok je neaktivnih bilo 1.445.000 lica.

“U okviru radne snage zaposlenih je bilo 812.000, a nezaposlenih 308.000, dok je stopa nezaposlenosti najviša bila među mladima starosti od 15 do 24 godine, i iznosila je 62,7 odsto, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 3,6 odsto”, pokazuju podaci iz ove ankete. Prema toj anketi, nezaposleno je 55,8 odsto muškaraca i 44,2 odsto žena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predrag Duduković, ekonomski analitičar Udruženja ekonomista RS – SWOT, rekao je da se, kada se govori o statistici, ti rezultati ipak moraju uzeti sa zadrškom, te da je vrlo upitan pad nezaposlenosti u BiH, s obzirom na ostale pokazatelje.

“Što se tiče pada nezaposlenosti, treba ući malo dublje u tu analizu i vidjeti da li je on uzrokovan zato što su se ti ljudi koji su bili nezaposleni zaposlili ili su izbrisani sa evidenciji Biroa za zapošljavanje jer se nisu redovno prijavljivali, a ove godine je dosta takvih slučajeva”, kazao je Duduković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se tiče povećanja broja zaposlenih, on je rekao da treba pogledati koliko je novozaposlenih u realnom sektoru, odnosno u industriji, te ući u dublju analizu i nakon toga kazati kakva su kretanja.

Rekapitulacija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posmatrajući proteklih 11 mjeseci ove godine, iz Agencije su konstatovali da je zabilježeno smanjenje broja registrovanih nezaposlenih lica, te povećanje broja novoprijavljenih lica na evidencije nezaposlenih za jedan odsto u odnosu na isti period 2013.

Pored toga, bilježi se i povećanje broja zaposlenih lica sa evidencija zavoda i službi zapošljavanja za 13,1 odsto, te povećanje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika za 14,4 odsto u odnosu na uporedni period.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezavisne

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME