Da li je na pomolu novi rat u Europi?

Podijelite vijest

Military personnel, believed to be a Russian serviceman, stands guard on military vehicle outside the territory of a Ukrainian military unit in the village of Perevalnoye outside Simferopol

Naslovnice ruskih i ukrajinskih medija gotovo su identične, a sve govore o zategnutim rusko-ukrajinskim odnosima. Aneksija Krima, prema ukrajincima je neustavan i čin podržan od strane Rusije. Međutim ruske vlasti i njeni građani svakodnevno daju izjave da je to samo volja ukrajinskog naroda i da Rusija podržava pravo na samoodređenje.

NATO savez kao jedna od interesnih grupa u ukrajinskoj krizi, pokrenuo je vojne vježbe u baltičkim državama. Rusi nisu čekali poseban trenutak da uzvrate pa je tako održana projektilska i vazdušna vježba na samoj granici sa Ukrajinom.

“Vojne vjezbe  i ukrajinska agresija nad civilima su neprihvatljivi za ruski narod i rusku federaciju” – stoji u tekstu koji je objavio magazin Russia Today. Sjeverno atlanski savez na posljednjem samitu, vođen Sjedinjenim amrečkim državama je stava da se ovaj savez nalazi na velikoj prekretnici.

Stav analitičara jeste da se nijedna strana neće uključiti u ukrajinski građanski rat, kako ga neki nazivaju, barem ne za sada. Međutim vojni angažman saveza u članicam je prisutan i na ovaj način se jasno šalje poruka Rusiji. Ukrajinsku situaciju mogle bi lako iskoristi države istočnog bloka koji žele da se priključe savezu, naprimjer Crna Gora ili Makedonija. Pridruživanje balkanskih zemalja iz perifernog cilja, sigurno ce postati primarni zbog pomenutih dešavanja i pokušaja NATOa da pojača utjecaj na istoku.