Portal 072info

Da li je na pomolu odgovor na pitanje: Koliko BiH ima stanovnika?

Centralni popisni biro Bosne i Hercegovine danas će saopćiti da li je konačno riješen spor oko utvrđivanja stvarnog broja stanovnika u BiH. Jednostavno pitanje: Koliko nas ima u Bosni i Hercegovini,  samo kod nas je političko pitanje!

Uglavnom, dvije godine nakon popisa još nema odgovora na pitanje koliko ljudi živi u Bosni i Hercegovini. Kinezi, na primjer, za samo šest mjeseci imali su rezultate popisa svojih milijardu i 370 miliona ljudi. Naučnici su, dok kod nas traju nesuglasice, utvrdili broj stabala na cijeloj zemljinoj kugli, a naši “naučnici” ne mogu utvrditi koliko to stanovnika ima BiH.

Gdje je zapelo?

Već dvije godine stručnjaci se ne mogu dogovoriti oko metodogolije za utvrđivanje broja stanovnika Bosne i Hercegovine. U Federaciji BiH prihvatili su evropske direktive kada je riječ o popisu, a u drugom bosanskohercegovačkom entitetu su za utvrđivanje broja, isključivo, rezidentnog stanovništva. Razlika u broju stanovnika, kada bi bila primjenjena metodologija jednih ili drugih je “prava sitnica”, nekih 300.000 ljudi.

Prema metodologiji koju zagovara Republika Srpska u stalno stanovništvo BiH ne bi bili ubrojani npr. studenti koji se školuju u inozemstvu ili radnici (gastarbajteri) koji rade van granica naše zemlje.

Mediji već dvije godine “prepostavljaju” kako Bošnjaka u BiH ima čitavih 50 posto i da to nekome ne odgovara, da ima “previše” stanovnika u Republici Srpskoj koji se nisu izjasnili kao Srbi, da su Bošnjaci počinili prevaru na popisu, jer su masovno došli iz inozemstva i popisali se tamo gdje ne žive, da je premalo Hrvata ostalo u BiH.

Sve su to razlozi zašto još nema rezultata popisa i zašto već dvije godine vlada popisno zatišje koje odgovara jedino političarima. Oni ovu situaciju koriste za dokazivanje svoje istine.

Međunarodna monitoring misija između dvije vatre

Dvije godine nakon popisa jasno je da, što je popisne zavrzlame tiče ne važi ona dječija: “Mir, mir, niko nije kriv”. Svi su, manje ili više krivi, uključujući strance.

Federalni zavod za statistiku prihvatio je uoči popisa program obrade popisne građe Agencije za statistiku, Republički zavod za statistiku RS-a nije. Prijedlog Zavoda za statistiku BiH bio je usklađen sa prijedlozima međunarodne monitoring misije (IMO).

Predsjedavajući IMO misije Piter Everers je bio prinuđen da ponudi nova pravila, vjerovatno izlazeći u susret onima koji su rezolutnije insistirali na pravilima koja odudaraju od evropskih standarda. Nakon toga ni federalni statističari nisu mogli prihvatiti pravila igre.

Everers je bio razočaran, a mi smo ostali nepopisani.

BH vlast ne može u korak sa standardima od prije 100 godina

Kada je u oktobru 1910. godine Austrougarska provodila popis stanovništva, već u decembru svi podaci su bili prebačeni na jedno mjesto, Statističkom uredu. Početkom 1911. godine, osnovan je poseban ured za popis stanovništva koji je počeo rad i u skladu sa tadašnjim propisima, dvije godine nakon popisa objavljeni su rezultati, uključujući i broj stanovnika u Bosni i Hercegovini.

Više od 100 godina kasnije, jasno je da današnji narodni vladaoci ovim prostorima još nisu postigli stepen organizacije, kao ni političku zrelost austrougarskog “okupatora”.

bhrt.ba

Podijelite članak