Da li je OSA putem maila bez naredbe Suda BiH zatražila vještačenje snimka na kojem njihov direktor ucjenjuje glavnu državnu tužiteljicu?

s
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH na čijem čelu se nalazi kompromitovani direktor Osman Mehmedagić navodno je zatražila komercijlano vještačenje šokantnog snimka koji je nedavno dospio u javnost, a na kojem razgovor vode glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i direktor OSA BiH Osman Mehmedagić, saznaje PRESS.

Prema nezvaničnim informacijama u čijem je posjedu PRESS, a koje su omogućili uposlenici OSA BiH vještačenje je zatraženo samoinicijativno i to od vještaka Janeza Križaja iz Slovenije putem maila.

PRESS objavljuje sadržaj maila koji su navodno uputili iz Obavještajno-sigurnosne agencije.

Tekst maila koji je upućen iz OSA BiH
 • Tekst maila koji je upućen iz OSA BiH Foto: PRESS
 •  – Dragi gospodine Križaj, prije nekoliko dana objavljen je u javnosti audio snimak sa sastanka direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i glavne državne tužiteljice te njene saradnice.

  Htjeli smo da provjerimo sa vama da li je mogu vještačiti ove audio-snimke – koji je uređaj korišten da se snimi sastanak, koja osoba na snimku ima najčišći glas, sa čije strane je postavljen uređaj, te druge tehničke detalje koji bi pomogli da ustanovimo ko je tajno snimao ovaj sastanak.

  Ovaj sastanak se održao u prostorijama glavne državne tužiteljice, stoji u tekstu maila nakon čega su dodani i linkovi na audio-snimke, te upućeni srdačni pozdravi.

  Vještak kojem je OSA dala povjerenje
 • Vještak kojem je OSA dala povjerenje Foto: PRESS
 • Ko i po čijem nalogu vještači snimke

  Podsjetimo zakon striktno predviđa da vještačenje mogu raditi samo ovlašteni sudski vještaci, a po nalogu Suda BiH, te na zahtjev Tužilaštva BiH. Također, OSA nema policijske ovlasti i to je razlog više i indicija da Mehmedagić želi da opstruira zakonitu istragu, te je vjerovatno upravo to razlog zbog kojeg je odmah krenuo u vještačenje prije Suda, Tužilaštva.

  Ovakav način djelovanja OSA BiH, postao je svojstven ovoj agenciji od kada je na njenom čelu Osman Mehmedagić. U konkretnom slučaju ukazuje na direktan sukob interesa i nezakonito postupanje obzirom da je direktor Mehmedagić sam izabarao vještaka koji će mu vještačiti snimak na kojem je upravo on jedan od glavnih aktera i na kojem odaje šokirajuće podatke, te ucjenjuje državnu tužiteljicu.

  Sjetimo se i da su iz OSA BiH po objavi snimka odmah najavili da će izvršiti vještačenje vjerovatno nepoznavajući zakonsku proceduru koja se mora ispoštovati, navodi PRESS Media. 

  GODISNJICA
  MARKETING