Da li je otmica djevojčice u Zenici lažna?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

ZENICA, SARAJEVO – Nijedan učenik Osnovne škole “Hasan Kikić” iz zeničkog naselja Tetovo nije otet, kazala je u petak direktorica škole Hasna Alihodžić, nakon prijave navodne otmice jedne djevojčice i pokušaja otmice druge učenice šestog razreda ove škole, koja je sve i prijavila.

Nekoliko pokušaja otmice djece prijavljivano je i policiji Kantona Sarajevo proteklih dana, što je izazvalo veliku uznemirenost građana, prije svega roditelja. Zenička policija nastavlja istragu nakon obavljenog razgovora s učenicom, koja je navodno uspjela pobjeći dvojici otmičara,ali za sada nije u potpunosti razjašnjeno šta se to danas desilo.

Završen je razgovor sa djevojčicom. Ne možemo potvrditi tačnost prijave. Bitno je da je iz uprave škole potvrđeno da nemaju prijavljen nestanak”, kazala je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, i dodala da se ponašaju kao da je sve istina i da će provjeriti sve kako bi stavili tačku na taj slučaj.

Nije mogla saopštiti detalje razgovora s učenicom niti reći ko je navodno otet. S obzirom na oprečne informacije, ostalo je nejasno i ko je tačno zvao policiju da prijavi ovaj slučaj. Ahmićeva je kazala da je policiju pozvao neko od odraslih, moguće mještana kojima je ova učenica ispričala šta se desilo.

ČITAJ JOŠ:  U obračunu s Gačićem lakše ranjen jedan specijalac

Hasna Alihodžić je istakla da su provjerili gdje su učenici ove škole.

“Za odsutne zvali smo roditelje da provjerimo. Prema našim informacijama, sva su djeca tu. Zvanično nema prijave nestanka”, kazala je ona.

Dodala je da su navodi ove, inače odlične učenice da se sve ovo desilo po izlasku iz autobusa i na putu od autobuske stanice do škole, što je udaljenost od oko 50 metara. Rekla je da policija uzima izjave svih koji su bili prisutni.

Pred školom su se u u toku dana okupljali i vidno uznemireni roditelji, a na putu ka školi bilo je nekoliko policijskih patrola. Okupljeni roditelji kazali su da su samo čuli da je jedna curica oteta i da se, navodno, govori o crnom kombiju.

“Kad nisam dobila udar jutros, neću nikada. Čula sam da je djevojčica oteta, a nisam znala ko je, ni je li moje. I kako ću sada poslati dijete u školu, a nema uslova dovoditi je i odvoditi”, kazala je majka jedne od učenica škole.

ČITAJ JOŠ:  Drama u Zenici: Sudski policajac upucao psa koji ga je napao

Otac jedne učenice Ferid Bijelić istakao je da ga je dijete zvalo iz škole i reklo mu da ne smije izaći, te da je čim je čuo informaciju došao po kćer.

Neki od mještana su pričali i da viđaju bijeli kombi iz kojeg, navodno, slikaju djecu. Rusmir Halilić, predsjednik MZ Banlozi, na čijem je području ova škola, istakao je da je u školi, koja ima oko 340 učenika, stanje trenutno bezbjedno, te da je policija razgovarala i s učenicima koji su bili u autob

Informacije o pokušajima otmice djece uznemiruju i Sarajlije. Posljednji slučaj je od srijede, kada su djevojčica i njeni roditelji prijavili pokušaj otmice te curice ispred OŠ “Saburina”, odnosno da su je nepoznate osobe pokušale uvesti u kombi. Mirsada Tukulija, pedagogica OŠ “Saburina”, kaže da nemaju razloga da ne vjeruju da se ovo i desilo jer je djevojčica primjerna i odličan učenik. Objašnjava da je škola video-nadzorom povezana s policijom. Ranije nije bilo problema, a ovo se desilo na putu od škole ka kući.

Dijana Ćirić-Parla iz Vijeća roditelja KS istakla je da sarađuju s policijom i čekaju konačne informacije o tačnosti ili lažnosti svih navoda. Naglasila je da roditelji treba da budu na oprezu, razgovaraju sa djecom i sugerisala im da idu u grupama, te po mogućnosti dovode i odvode ih, ali i da ne treba dizati paniku jer to može odvesti u pogrešnom smjeru.

ČITAJ JOŠ:  Utvrđuju se okolnosti nesreće u Tuzli: Vozač kamiona i njegovo vozilo još nisu identificirani

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, saopštio je da provjeravaju sve informacije radeći na rasvjetljavanju prijava o navodnim otmicama djece. Pojačano je prisustvo policije u blizini škola, vrtića, igrališta i na saobraćajnicama kako bi propratili njihov dolazak u školu, boravak u školi i odlazak iz škole.

Prethodne prijave

Prethodno su u Sarajevu prijavljeni slučajevi od 4. oktobra, 6. oktobra, 10. oktobra, 12. oktobra po kojima je, u odvojenim slučajevima, nepoznat muškarac učenike zvao da uđu s njim u vozilo.

Potom je prošli četvrtak policiji prijavljeno da je primijećen kombi u kojem su bila dva muškarca i na zadnjem sjedištu maska, a na kraju je utvrđeno da se ne mogu dovesti u vezu s uznemiravanjem djece, dok je vlasnik kombija izjavio medijima da su se njegova dva radnika interno šalila i da će biti sankcionisani.

Nezavisne.com

GODISNJICA
MARKETING