Da li je potrebno isključiti uređaje iz struje tokom grmljavine?

Screenshot 4 54

Ovih dana prognoza kaže da nas očekuju česti pljuskovi sa grmljavinom. Iako postoji mnogo sujeverja koja prate ovaj prirodni fenomen, poput onog da treba da se valjate po zemlji da vas ne bi boljela leđa, savjet da bi trebalo isključiti uređaje iz struje tokom grmljavine ne treba da ignorišete.

To je zato što udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada mogu i potpuno da ih unište. Mnogi, ipak, ne znaju da napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvijek isti – dešava se da skače i pada, a na te skokove umnogome utiče i udar groma.

U većini Evrope, pa i kod nas, standardni napon je 220 volti a udar groma može da oslobodi napon od čak nekoliko miliona volti, što znači da ukoliko grom udari negdje u blizini vaše kuće, ili u samu kuću, ostaćete bez elektronskih uređaja koji ne mogu da izdrže toliki napon.

Jedini način da to spriječite je da kada čujete ovakve najave nevremena, prosto isključite sve aparate iz struje. I još jedna bitna stvar je da, ukoliko ostanete bez struje nikako ne uključujete uređaje čim se ona vrati. Treba da sačekate makar nekoliko minuta kako bi se napon stabilizovao.

A šta vi da radite za vrijeme grmljavine?

– sakrijte se u zatvorenu prostoriju sa metalnim oivičenjima, gromobranom i zatvorite vrata i prozore

– skupite noge, držite se dalje od utičnice

– siđite u udolinu ili kanal

– uđite u automobil

– čučnite ili lezite na otvorenom

– kišobran sa metalnim vrhom posebno privlači grom, ali nećete biti mnogo zaštićeniji ako skupite ovu opremu

– isključite svu tehniku iz zida u kući ili stanu ili stavite specijalnu zaštitu na ove instalacije.