Da li je pranje veša i maski u mašini dovoljno da uništi koronavirus sa tkanine?

odjeca
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svi smo upozoreni da dezinficiramo površine u kući specijalnim preparatima koji ubijaju virus koji uzrokuje bolest COVID-19. Ali šta s vešom? Je li dovoljno staviti ga u pranje i smatrati da smo uništili virus?

Kratak bi odgovor bio „Ne“, uz jedan veliki „ali“ na kraju rečenice…

Pranje veša u mašini deterdžentom za te svrhe nije dovoljno da se ubiju svi virusi i bakterije, ali za većinu nas to nije ni bitno.

Do danas nema zabilježenih slučajeva da se neko zarazio koronavirusom putem odjeće, ili se to nije dovoljno ni ispitalo, ali cilj nije dezinficirati odjeću nego je samo oprati, a to bi značilo da nju, maske za lice, ručnike i posteljinu perete uz deterdžent na najvišim temperaturama te im dozvolite da se dobro osuše. To bi trebalo biti sasvim dovoljno, piše zdravlje.ba.

Kako biste bili sigurni da je odjeća spremna za korištenje, potrebno je sušiti na visokim temperaturama nekoliko sati, ali samo sušenje u sušilici na visokoj temperaturi će sigurno umanjiti broj bakterija i virusa na tkanini.

Ako je neko bolestan u vašoj kući, to je već druga priča. Njihovu odjeću i posteljinu dirajte samo s rukavicama, ne tresite ih jer tako možete virus pustiti u zrak i na okolne površine. Koristite izbjeljivač za pranje i sušite veš u sušilici na visokoj temperaturi, ako je moguće. Ruke perite odmah nakon diranja.

No, za većinu ljudi, u većini slučajeva, dovoljno je veš samo oprati na visokoj temperaturi i dobro ga osušiti.

Pravilna briga o platnenim maskamaIstraživanje / Znate li kroz koje je maske najlakše govoriti i čuti sagovornika?

Specijalist za infektivne bolesti, dr. med. Debra Goff navodi da platnene maske, povezi i šalovi pripadaju skupini predmeta koji se daju čistiti.

Ako maske planirate prati u mašini za veš, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje doktorica. Masku stavite direktno u mašinu i opet odmah operite ruke.

Savjetuje da koristite prašak za veš kojeg inače koristite, ali možete koristiti i izbjeljivač za veš te odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, upalite program sušenja na visokim temperaturama.

Ako želite masku oprati ručno, Goff savjetuje da slijedite istu proceduru pranja ruku prije skidanja maske s lice. Kako biste je uspješno dezinficirali, u posudu stavite 4 kašike izbjeljivača za veš u litru vode i ostavite u toj otopini masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na zraku. Goff smatra da se maska treba čistiti nakon svakog nošenja.Razgovor / Sredstva za dezinfekciju postala su svakodnevnica: Evo kako ih pravilno koristiti

Kako dezinficirati medicinske maske?

Dr. Kaiming Ye na Univerzitetu Binghamton u New Yorku, smatra da su određene vrste maski, poput onih medicinskih, namijenjene samo jednokratnoj upotrebi, a to bi značilo da je potrebno baciti odmah nakon korištenja. Dodaje kako se može koristiti opet ali samo ako se radi o posebnim uvjetima i ako je pravilno dezinficirana.

Na primjer, N95 maske (Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila) se mogu dezinficirati u za to posebnim aparatima. Dodaje, kako do danas nisu provedeni testovi koji pokazuju da se medicinske maske mogu uspješno dezinficirati i ponovo koristiti.

Ako niste u mogućnosti zamijeniti masku odmah nakon korištenja, a potrebna vam je, Goff savjetuje da je dobro pregledate kada je skinete. Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate je baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savjetuje da je spremite u papirnatu vrećicu prije drugog korištenja. Idealno bi bilo, naravno, da je koristite samo jednom.Zdravlje / Cink, Selen ili vitamin D kako znati da li vam nedostaju i zašto ih uzimati

PODSJETIMO…

Znamo da se COVID-19 prenosi kapljičnim putem. To znači da se infekcija primarno prenosi s osobe na osobu malim kapljicama iz nosa ili usta koje se izbacuju kad oboljela osoba kašlje, kiše ili govori. Te su kapljice relativno teške, ne prenose se na veliku udaljenost i relativno brzo padaju na predmete i površine u blizini oboljelog.

Druga se osoba zarazi kad udahne takve kontaminirane kapljice. To je razlog zašto se preporučuje fizički razmak od najmanje 1 metra. Kada kapljice padnu na predmete i površine kao što su npr. stolovi, kvake na vratima, rukohvati, ti predmeti postanu kontaminirani te se druge osobe mogu zaraziti dodirujući takve površine i potom dodirujući svoja usta, nos, oči. To je razlog zašto je važno redovno prati ruke sapunom i vodom ili utrljavati dezinficijense na bazi alkohola, piše HZJZ.