Portal 072info

Da li je prljavština zapravo dobra za zdravlje djeteta?

djeca igra blato 2 3 ilustracija 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad imaju aktivnog mališana koji sve istražuje i trči uokolo, prvi instinkt roditelja je da obezbijede da sve što dodiruje bude što čistije.

Prema riječima naučnika Jacka Gilberta, na taj način svom djetetu činite više štete nego koristi – on tvrdi kako je prljavština zapravo dobra za djecu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naučnik Jack Gilbert, koji je i autor knjige “Dirt Is Good: The Advantage of Germs For Your Child’s Developing Immune System”, počeo je da proučava ‘opasnosti’ od bakterija nakon što je posmatrao svog sina kako se igra napolju:

  • Išli bismo van i moj sin bi se rado igrao u blatu, ali čim bi se zaprljao, nosili smo vlažne maramice ili antibakterijsko sredstvo za ruke i brinuli se kako slučajno prljavština ne bi došla u blizinu njegovog lica – rekao je i dodao da ista stvar važi i za kućne ljubimce: “Naravno da je u redu oprati ruke nakon igre s psom, ali ako pas poliže lice djeteta, to nije kritično kao što mnogi misle.”

U čemu je prednost toga da dopustite djetetu da se malo zaprlja?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije svega, naglašava Gilbert, smanjen rizik od alergija. Iako su razvoj tehnologije i modernizacija omogućili bolji životni standard, također su i ugrozili snagu dječjeg imunološkog sistema:

  • U prošlosti smo jeli puno više fermentirane hrane koja je sadržala bakterije. Dopuštali smo djeci da budu izložena životinjama, biljkama, blatu i zemlji na dnevnoj bazi. Sada, više vremena provodimo u zatvorenom. Sterilišemo površine i zbog toga je dječji imunitet postao hipersenzibilan.

Isto tako je naglasio kako roditelji mogu poboljšati dječji imunitet na način da ne trče svugdje za njima s antibakterijskim sredstvima i vlažnim maramicama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Savjetuje i da roditelji obezbijede djeci dovoljno lisnatog povrća i vlakana te da ograniče unos šećera na dnevnoj bazi koliko god mogu.

Zato, kada sljedeći put vaše dijete poželi da skoči u blato dok se igra napolju, sjetite se da je to sasvim u redu, ako ne i preporučljivo, prenosi miss7mama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)