Da li je “raspad sistema” u najvećoj instituciji u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odliv vojnika u Oružanim snaga Bosne i Hercegovine posljednjih godina mjeri se u stotinama. Budžet za Ministarstvo odbrane BiH nedovoljan je za sveobuhvatne reforme, poručuje bivša ministrica Marina Pendeš. NATO put naše zemlje trebao bi natjerati vladajuće za veća ulaganja u vojni sektor. Najavljuje se i modernizacija, ali i ulaganja u infrastrukturu i opremu najveće intitucije u državi. Ipak oni koji su napustili ove strukture svjedoče o lošim uvjetima.

Besim Malkić bio je zaposlenik Oružanih snaga BiH skoro osam godina. Loša plata i uvjeti rada primorali su Malkića da napusti vojsku. Od septembra 2018. živi u Njemačkoj.

“Svaki naš teren morali smo skupljati novce da bismo kupili neki potrošni materijal, da sebi te prostorije u kojim boravimo možemo očistiti, da bi proveli tu normalno sedam dana i da se ne bi zarazili. Hrana je nevjerovatno loša. Ja mislim da ta hrana ne zadovoljava potrebe čovjeka za jedan dan”, priča Malkić.

Njegove riječi potvrđuju i oni koji i danas rade u vojsci, a koji ne žele pred kamere. Za to vrijeme
bivša ministrica odbrane Marina Pendeš priznaje da je premalo novca, 285 miliona maraka koliko Ministarstvo odbrane dobija prethodnih godina iz budžeta. Najavljuje da bi u ovoj godini vojska trebala dobiti nova vozila i opremu ali i iskorak u infrastrukturi. Visina osnovice posebno vojnika i potporučnika prioritet je Usvojene izmjene Zakona u prvom čitanju u Domu naroda Parlamenta BiH. Pendeš ne sumnja da će to podržati i drugi Dom, ali i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

“Ministarstvo finansija nije to koje samo utvrđuje okvir nego se to na fiskalnom vijeću utvrdi. Fiskalno vijeće čine ministarstva finansija i premijeri entiteta, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara i ministar finansija države. Tako da je to često veliki problem dobiti pet glasova “za” povećanje finansijskih sredstava za državnu razinu, samim tim i za Ministarstvo odbrane”, pojašnjava Pendeš.

Moderznizacija i povećanje u vojnom sektoru ključni su izazovi pred vlastima, smatra član komisije za odbranu i sigurnost Dženan Đonlagić. Dodaje da put BiH ka NATO-u natjeraće državu za veća izdvajanja u Oružane snage.

“Aposlutno se ne slažem sa tezama onih koji tvrde da je ‘raspad sistem’ u Oružanim snagama BiH. Ja mislim da OS BiH jedan pozitivan, svijetli primjer reforme odbrambenog sektora u BiH”, tvrdi Đonlagić.

Ipak parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović navodi zabilježene slabosti u najbrojnijoj i navjećoj instituciji u Bosni i Hercegovini.

“Na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva to je manja plata profesionalnih vojnika u odnosu na druge institucije BiH. Nesrazmjeran odnos plata po činovima, kategorijama i činovima u odnosu na odgovornost u OS BiH. Nedovoljno funkcionisanje sistema logistike. To su prvenstveno smještajni kapaciteti i oprema. Posljednjih par godina ima jedan zabrinjavajući odliv kadrova iz OS BiH”, ističe Šiljegović.

Vidjećemo šta će reći i Vijeće ministara koje će se izjašnjavati o Nacrtu budžeta za 2020. godinu. Ustav zahtijeva da se Nacrt dalje ide na Presjedništvo BiH koje definira prijedlog budžeta institucija države, a onda ga dostavlja u daljnju proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH.

N1