Portal 072info

Da li je riješena misterija Bermudskog trougla?

Naučnici vjeruju kako su konačno otkrili tajnu Bermudskog trougla.

Nakon svih desetljeća misterija i razmišljanja šta se dogodilo, ovaj put kažu kako je za jednu od najvećih svjetskih misterija odgovorna druga vrsta “čudovišta” – morski talasi. Bermudski trougao, koji je poznat i pod nazivom Đavolji trougao, je morska regija na sjeveru Atlantskog okeana u području koje poput trougla povezuje Miami, Bermuda i Puerto Rico. Svoj zloglasni naziv stekao je zahvaljujući nizu misterioznih nestanaka brodova i aviona. Po nekim novim istragama objavljenim u emisiji The Bermuda Triangle Enigma na britanskom Channel 5, naučnici tako sad vjeruju kako su vremenski uvjeti na tom području kreirali snažne talase.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Oluje su i na jugu i na sjeveru i sudaraju se. Ako im se priključi i dodatna sa Floride, to može biti potencijalno smrtonosna formacija oštrih talasa – rekao je Simon Boxall, okeanograf sa Univerziteta u Southamptonu.

Naglašava kako ti valovi mogu doseći visinu od 30 metara, što je gotovo isto kao i rekordni valovi zabilježeni 1958. godine tokom tsunamija kojeg je potaknuo zemljotres u aljaškom Lituya zalivu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Express.hr

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME