Da li koncept smanjenja štete može doprinijeti smanjenju broja pušača?

U susret Devetoj Konferenciji potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana (COP 9) Svjetske zdravstvene organizacije, na online webinaru “FCTC COP9: Kako doći do koncepta smanjenja štete”, učesnici su govorili o mjerama koje mogu biti poduzete kako bi koncept smanjenja štete od duhana bio prihvaćen širom svijeta.

“Potrebna nam je nova regulativa koja jasno pravi razliku između duhanskih proizvoda koji sagorijevaju duhan i nesagorjevajućih proizvoda. Svjetska zdravstvena organizacija bi, kroz koncept smanjenja štete, pušačima mogla pružiti priliku da ostave cigarete”, zaključeno je na panelu “FCTC COP9: Kuda dalje za potvrdu koncepta smanjenja štete”.

“Moje uvjerenje je da se na neki način vodi rat protiv nikotina, koji dolazi od različitih institucija”, rekao je Harry Shapiro, vodeći britanski autor na temu globalnog koncepta smanjenja štete. On dodaje da Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje značaj koncepta smanjenja štete kada su u pitanju liječenja pojedinih oblika bolesti ovisnosti ili prevencija širenja virusa HIV ali se, kako kaže, čini da ovaj koncept “ne vide i kao način kontrole duhana”.

“Najvažnije kod koncepta smanjenja štete, kada je pušenje cigareta u pitanju, je prilika koju taj koncept pruža, i to je prilika koja može pomoći pušačima da prestanu pušiti”, kaže Shapiro i dodaje da, ukoliko je potrebna podrška u borbi za zaštitu javnog zdravlja, onda bi tehnologija, potrošači i javni sektor mogli učiniti nešto po tom pitanju. Shapiro ističe da su svi proizvodi koji predstavljaju alternativu pušenju cigareta napravili promjenu na tržištu, kao i da su svi nikotinski proizvodi koji ne sagorijevaju duhan “dali šansu SZO da se odmakne od dosadašnje politike koja nije dala uspjeha”.

“Mislim da nam je potrebna regulativa koja jasno razdvaja sagorijevajuće proizvode od proizvoda koji ne sagorijevaju duhan”, zaključuje Shapiro i podvlači da postojeći zakoni “više nemaju smisla”.

Peter Beckett, konsultant i ekspert za regulativu Evropske unije podsjetio je da su sve evropske zemlje potpisnice Okvirne konvencije za kontrolu duhana – FCTC (Framework Convention on Tobacco Control – FCTC) čiji je cilj uspostavljanje standarda u ovoj oblasti.

“Kontrola duhana također uključuje strategije smanjenja štete i to znači da se strategija treba koristiti kako bi se smanjilo štetno izlaganje duhanskom dimu”, rekao je Beckett.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2005. godine razvila Okvirnu konvenciju za kontrolu duhana s ciljem davanja smjernica lokalnoj regulativi u vezi upotrebe duhana. Od tada, predstavnici se sastaju svake dvije godine kako bi razgovarali o načinima na koji se FCTC, ili njegova primjena, mogu poboljšati. Ovaj sastanak se naziva Konferencija potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duhana (COP – Conference of Parties), i trebalo bi da se deveti put po redu održi u novembru 2021. godine, prenosi Telegraf.rs.

Prethodni članakRužnić: Iz Mirala otišlo 55 zaraženih migranata, ne zna se gdje su
Sljedeći članakCoutinhova povreda uštedjela Barceloni 20 miliona eura