Da li se gasi zenički Cimos?

Da li se gasi zenički Cimos?

Jedan od najvećih slovenačkih proizvođača auto-dijelova, kompanija Cimos, od 2008. godine posluje i u Zenici. Tada se ulazak Cimosa smatrao jednom od najvećih investicija u poslijeratnoj BiH, a danas je, nakon gašenja pogona u Srebrenici i Sarajevu, sudbina radnika u nekoliko gradova BiH, uključujući i Zenicu, potpuno neizvijesna. U zeničkom Cimosu trenutno radi 150 ljudi, koji strahuju da bi uskoro mogli ostati bez posla.

Ulogom od blizu 20 miliona eura u slovenački Cimos, ova je kompanija, nakon nekoliko mjeseci pregovora, prošle sedmice počela sa postepenim prelaskom u vlasništvo italijaskog fonda Palladio Finanziaria. Kako će se promjena vlasništva odraziti na poslovanje Cimosa i njegove radnike, još se ne zna.

Predsjednik Sindikata Cimosa u Zenici, Rusmir Pašalić, rekao nam je da je od 2015. godine, kada se počelo govoriti o mogućem povlačenju Cimosa iz Bosne i Hercegovine, 40-ak zeničkih radnika preuzelo otpremnine, da ih je nekoliko prihvatilo ponudu uprave o promjeni radnog mjesta, preraspodjelom u pogone u Hrvatskoj, ali da niko do sada nije otpušten, niti se uprava kompanije zvanično oglasila o svojim budućim poslovnim potezima.

Posla je međutim očito sve manje, iako to nije slučaj u Cimosovim fabrikama u Gračanici i Novom Travniku, kaže nam Pašalić.

Neizvijesnost sudbine Cimosa u Bosni i Hercegovini i naročito u Zenici traje godinama i Sindikat metalaca sve vrijeme je nastojao doći do konkretnih odgovora od federalne i kantonalne vlade, te uprave Cimosa u Gradačcu i Zenici, ali nismo dobili nikakve informacije, kaže predsjednik ovog sindikata, Kenan Mujkanović. On je dodao da su svi ugovori sa dobavljačima navodno istekli krajem prošlog mjeseca i da je neizvijesno hoće li u zeničkoj fabrici više biti posla.

Iz sjedišta kompanije nam je potvrđeno da Cimos nastavlja sa postupkom restruktuisanja u svim regijama gdje je prisutan sa svojim proizvodnim lokacijama, kojem je cilj učvršćivanje konkurentnosti društva i istovremeno dugoročno, sigurnosti radnih mjesta, te da se traže nove poslovne prilike za razvoj tvornice u Zenici. Nismo saznali ništa o trenutnom poslovanju, niti nam je odobren razgovor sa direktorom zeničkog pogona. Nije nam odgovoreno može li 150 zaposlenih u zeničkom Cimosu očekivati jednaku sudbinu kao nekoliko stotina radnika Cimosovih pogona u Srebrenici ili Sarajevu, ugašenih u protekle dvije godne.

Sindikat metalaca će insistirati na zadržavanju svih ili maksimalnog broja radnih mjesta u zeničkom Cimosu i zahtijevaće intervenciju državnih organa s ciljem očuvanja proizvodnih pogona i zaštite radnika, ističe Mujkanović. Sudbinu Cimosa u BiH, na inicijativu Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, razmatraće i eksperti u Ekonomskom savjetu Vlade Federacije, na sjednici koja će biti održana sutra u Sarajevu.

 

rtvze.ba

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE