Da li se kafa i čaj računaju u dnevni unos vode

kafa kava 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ovo je pitanje koje postavljaju mnogi, a naučnici su došli do zanimljivog odgovora.

Pored redukovane ishrane koja je jako važna kada želimo da smršamo, nutricionisti ističu i hidrataciju, odnosno dovoljan unos tečnosti.

Međutim, da li se kafa i čaj ubrajaju u dnevni unos vode, koji je potreban kada je zdrava ishrana u pitanju?

Ipak, nije isto da li ste popili čašu vode ili šoljicu kafe.

“Budući da djeluje kao diuretik, kafu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti, koliko zapravo jeste. Na primjer, jedna šoljiica kafe računa se kao pola šoljice vode”, objašnjava dr Ketrin Valdrop.

Naravno, treba imati u vidu činjenicu da ukolio pijete više od jedne šoljice kafe ili čaja bez konzumiranja vode, možete dehidrirati.

“Šoljica kafe neće toliko dehidrirati, ali više njih bez unosa vode uz to hoće”, kaže dr Bindija Gandi.

Takođe, čajevi koji sadrže kofein dr Ketrin Valdrop računa kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim rečima bili bi jednaki punoj šoljici vode.

Iako se ove brojke ne zasnivaju na nauci, dr Valdrop kaže da se mogu koristiti kao opšte smjernice kako bi se utvrdilo da je unos tečnosti dovoljan, ističući da će različite vrste kafe i čajeva drugačije uticati na nivo hidratacije.

GODISNJICA
MARKETING