Portal 072info

Da li se kaže VIBER ili VAJBER?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna od interesantnijih dilema poslednjih par mjeseci nastala je oko pravilnog izgovora ove riječi. Kolika je nedoumica oko pravilnog izgovora reči viber-vajber, govori i činjenica da se čak i mišljenja stručnjaka.

Jedna od interesantnijih dilema poslednjih par mjeseci nastala je oko pravilnog izgovora ove riječi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kolika je nedoumica oko pravilnog izgovora reči viber-vajber, govori i činjenica da se čak i mišljenja stručnjaka za jezik po ovom pitanju razlikuju. Pitali smo lingviste šta misle, i evo kakve su nam odgovore dali.

Čak i stručnjaci imaju različita mišljenja u vezi sa izgovorom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Naravno, viber! Nekoliko je razloga za to. Riječ je ušla u naš jezički fond i u svakodnevnoj je upotrebi. Onda je podešavamo po izgovoru prirođenom srpskom jeziku i po njegovim pravilima, kao što i rječi: šofer, televizija, palata, izgovaramo “po srpski”, a ne “u originalu”, i mjenjamo ih po padežima, rodu, broju, licu. Ako neko hoće baš original, trebalo bi da zna da su sistem viber osmislili Bjelorusi, i oni i izgovaraju viber – “vajber” je engleski “prevod” – objašnjava za “Blic” Milja Lukić, lektor srpskog jezika.

U vezi sa ovom nedoumicom, Milja Lukić nam nudi još jedno objašnjenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ko se zainatio, pa insistira na “vajberu”, reći će da je to u vezi s engleskim “vibe”, međutim, nek se podsjeti da mi ne kažemo “vajbrirati” već – vibrirati – zaključuje ona.

Sa druge strane, lingvista Ivan Klajn je drugačijeg mišljenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Rječ je izmislio čovek koji je Američko-Izraelsko-Bjeloruskog porjekla i vjerovatno ni sam ne zna koji mu je maternji jezik. U pitanju je čisto komercijalan naziv, koji nije vezan za tradicionalnu rječ koja ima korjen u nekom jeziku, već je izmišljena. Nije nepravilno izgovarati ni viber ni vajber. Jednostavno je preovladalo vajber – rekao je Klajn.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME