Portal 072info

Da li se u BiH zloupotrebljavaju antibiotici: ALMBiH poziva na racionalnu i pravilnu upotrebu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije dva dana obilježen je Evropski dan svjesnosti o antibioticima, a obilježavanje se organizuje s ciljem podizanja svijesti o opasnosti razvoja otpornosti mikroorganizama na antibiotike te važnosti njihovog racionalnog korištenja, prenosi novinska agencija Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Rasprave o upotrebi antibiotika u BiH konstantno traju, a kako je za Patriu potvrdio jedan ljekar, inače uposlenik Domova zdravlja KS (ime i prezime poznato redakciji) posebna zloupotreba antibiotika dešava se kod jdece.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Naša djeca piju puno antibiotika i kada im treba i kada ne. Bojim se da stvari ne izmaknu kontroli. Nažalost imate ljekare koji sve češće i za virusne infekcije propisuju antibiotike, što je katastrofa – kaže ovaj ljekar.

Inače, iz Agencije za lijekove i medicisnka sredstva navode da su antibiotici indikovani za liječenje bakterijske infekcije, ali ne i virusne.

– Izuzetno je važno pridržavati se propisanih indikacija te ostalih uputstava o načinu korištenja lijeka koje se navode u uputsvu o lijeku. Uputstva za pacijente se nalaze u svakom pakovanju lijeka, a osnovni podaci iz rezimea glavnih karakteristika lijekova (indikacije i doziranje) odobrenih u Bosni i Hercegovine se nalaze u Registru lijekova koji ALMBiH izdaje jednom godišnje. ALMBiH je u postupku uspostavljanja novog informacionog sistema koji će omogućiti da ovi dokumenti budu javno su dostupni – naveli su iz Agencije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH), prati potrošnju antibiotika u Bosni i Hercegovini i uključena je u Evropski nadzor antimikrobne potrošnje.

– ALMBiH poziva na racionalnu i pravilnu upotrebu antibiotika. Pravilnom primjenom antimikrobnih lijekova sačuvat će se njihova aktivnost, pojačati klinička efikasnost i smanjiti potencijal za razvoj rezistencije što će, na kraju, dovesti do smanjenja morbiditeta i mortaliteta zbog infekcija uzrokovanih rezistentnim bakterijama.

Pozivamo sve zdravstvene radnike i pacijente da antibiotike propisuju, izdaju i koriste odgovorno i savjesno: antibiotici su namijenjeni liječenju bakterijske infekcije, ali ne i virusne. Antibioticima se ne liječe gripa i prehlada niti svaka grlobolja. Antibiotikom se ne snižava tjelesna temperatura. Antibiotik treba uzimati samo po preporuci ljekara, u jednakim vremenskim razmacima i dozu treba popiti cijelu – napomenuli su iz Agencije za lijekove i medeicinska sredstva u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME