Da li Sebija nije znala da je naređena zamjena “malina” respiratora ili neko debelo laže?

Nakon što je Bakir Izetbegović uhvaćen u teškoj laži kada je, u maju 2020. godine rekao da Fadilovi respiratori ne ispunjavaju potrebe za koje su nabavljeni, a u subotu, 3. aprila 2021. izjavio da svi respiratori savršeno rade i da su trenutno funkciji, jučer se par sati poslije ulaska istražitelja Tužilaštava BiH i Kantona Sarajevo te SIPA-e, pojavio dokument u kojem stoji da su na KCUS-u još 1. aprila donijeli odluku da povuku “malina respiratore”.

– To znam iz prve ruke – napomenuo je lider SDA, čija supruga, prof. dr. Sebija Izetbegović, se nalazi na čelu KCUS-a.

Bakir Izetbegović je u intervjuu za FTV također istakao kako će svih 100 respiratora zbog kojih traje suđenje, “uskoro spašavati živote” i da će se ispostaviti da su plaćeni onoliko koliko su plaćeni u Srbiji, Mađarskoj…

Za tvrdnje da respiratori ne rade kazao je da su – spin.

Postavlja se pitanje, otkud sada odluka o povlačenju respiratora, kada, prema tvrdnjama Bakira Izetbegovića, iz prve ruke kako je kazao, spašavaju živote?
Neko debelo laže

Da respiratori rade i da su upotrebljivi na KCUS-u, jučer je na press konferenciji tvrdila i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Napomenula je i kako odbija da stavi respiratore van upotrebe.

– Mi smo danas dobili pitanje od ministra Vranića zašto ne povučemo sve respiratore. To nije problem ako Vranić i premijer Forto potpišu da ih moramo povući, mi ćemo ih povući. Sve dok imamo certifikat od Verlaba mi ih ne smijemo povući, jer ne želimo odgovornost da snosimo i plaćamo Kini jer smo njihove respiratore proglasili nevažećim, uprkos svim certifikatima – kazala je Izetbegović.

Ipak, Avaz je u posjedu dokumenta koji opet pokazuje da neko grubo laže i direktno ugrožava živote građana.

Faksimil odluke o povlačenju respiratora

Faksimil odluke o povlačenju respiratora

1. april

Ljekari na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu donijeli su još 1. aprila odluku da respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” budu zamijenjeni, otkriva ovaj dokument.

Odluka je navodno donesena na sastanku direktora Hirurške discipline prof. dr. Nermina Granova sa Kolegijem klinike za anesteziju i reanimaciju. Kako se vidi iz dokumenta, sastanak je održan 1. aprila 2021. sa početkom u 8 sati, u multimedijalnoj Sali za stastanke na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

Ono što najprije valja primijetiti da je pomalo čudno da na dokumentu koji se tiče sastanka održanog 1. aprila stoji pečat od 2. aprila tj. postavlja se pitanje zašto je neko čekao cijeli dan da udari pečat?

No, to je još i najbenignija stvar u svemu.

Šta krije sebija?

Ako je još 1. aprila navodno donesena odluka da se respiratori izmjeste, postavlja se pitanje zašto su najprije Bakir 3. aprila, a kaže da sve zna iz prve ruke, a potom i Sebija Izetbegović 5. aprila govorili da su respiratori u funkciji i da ih neće sklanjati?

Je li moguće da Sebija Izetbegović zaista nije znala da je na instituciji koju vodi za sporne “malina respiratore” još 1. aprila donesena odluka da se oni zamijene? Naravno, u ovo je teško povjerovati s obzirom na strahovladu i diktatorski manir kojim Izetbegović upravlja KCUS-om.

Također se u tom slučaju i otvara pitanje zašto na jučerašnjoj press konferenciji Nermin Granov ili neko od ljekara Izetbegović nije skrenuo pažnju na to da je već donesena odluka o zamjeni ovih respiratora.

S obzirom da je u mjesecu martu samo od posljedica covida umrlo 389 građana Sarajeva, postavlja se pitanje da ako je već utvrđeno da “malina respiratori” nisu upotrebljivi ili da nanose štetu, šta se čekalo do 1. aprila da respiratori budu maknuti?

Ko laže?

Sljedeća je mogućnost, naime, da je Izetbegović savršeno znala sve vrijeme da s respiratorima nešto nije u redu i da je 1. aprila donesena odluka da se oni maknu, ali da je na konferenciji u cilju opravdavanja sebe odlučila brutalno lagati javnost, što je samo dva dana prije činio i njen suprug.

Još jedna mogućnost je da ovaj dokument uopće nije donesen 1. aprila 2021. (u šta sumnju budi i pečat). Naime, jučer su na KCUS ušli SIPA, te istražitelji Tužilaštva BiH i Kantona Sarajevo. U tom smislu nije isključeno da su, u strahu od onoga što bi se mogli otkriti, na KCUS odlučili panično izmišljati dokaze ne bi li ublažili posljedice svog djelovanja.

Iz svega je jasno da ovdje u svemu neko debelo laže i da postoji mnogo neodgovorenih pitanja koja će, nadamo se, u što skorijem vremenu rasvijetliti istražni organi.

IZVORAvaz
Prethodni članakTeška nesreća: Poginule dvije osobe
Sljedeći članakŠta su tužioci i inspektori SIPA-e tražili i uzeli sinoć s KCUS-a