Da li seksualno aktivne osobe starije od 50 imaju bolje pamćenje?

Screenshot 1 46
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Seksualno aktivne osobe starije od 50 godina imaju bolje pamćenje, tvrdi jedno istraživanje.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Archives of Sexual Behavior, uključivanje redovne seksualne aktivnosti u srednjim godinama također bi moglo biti povezano s poboljšanim pamćenjem, prenosi Independent.

Mark Allen, predavač na psihološkoj školi na Univerzitetu Wollongong u Australiji, proveo je istraživanje na 6.016 osoba, od kojih su sve bile starije od 50 godina.

Podaci koji su prikupljeni 2012. i 2014. ispitali su 2.672 muškarca i 3.344 žene o brojnim aspektima njihovog života, uključujući zdravlje, ishranu i seksualnu aktivnost.

Učesnici su također obavili epizodni test pamćenja 2012. i 2014. godine, sa Alenom u mogućnosti da uporedi rezultate oba. Allen je došao do zaključka da iako su svi odrasli ljudi pokazivali znakove gubitka pamćenja, oni u više seksualnim i intimnim odnosima bolje su se pokazali na testovima pamćenja.

Ovo pokazuje da bi kratkoročno učestali seks mogao imati pozitivan učinak na zadržavanje memorije.

Međutim, ideja da povećana seksualna aktivnost može dugoročno usporiti pad pamćenja nije bila osnovana.

“Ovi nalazi temelje se na eksperimentalnim istraživanjima koja su pokazala da seksualna aktivnost poboljšava epizodno pamćenje kod životinja koje nisu ljudi”, zaključeno je u studiji.

Studija koju je proveo tim sa Univerziteta McGill u Kanadi 2016. godine tvrdila je da žene koje imaju više seksa imaju bolje sjećanje.

Istraživači su otkrili korelaciju između rasta hipokampusa, područja mozga koje kontrolira emocije, pamćenja i nervnog sistema i spola.