Da li slijedi nova istraga Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika?

Da li slijedi nova istraga Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika?

Tužilaštvo BiH završilo je sa iznošenjem materijalnih dokaza pred Sudom BiH u procesu koji se vodi protiv Milorada Dodika zbog nesporovođenja odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita. Za očekivati je da se član Tužilačkog tima Nedim Ćosić povuče nakon iznošenja materijalnih dokaza, kako bi omogućio nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH da sprovede istragu o Dodikovim prijetnjama, upravo Ćosiću.

Do okončanja iznošenja materijalnih dokaza, nova istraga protiv Dodika nije bila moguća, jer bi se Ćosić našao u sukobu interesa. Ukoliko se, kako se očekuje, povuče, bit će donešena nova Naredba o sprovođenju istrage protiv Dodka, ali zbog prijetnji izrečenih tužiocu, piše novinar Slobodan Vasković.

Vašarski pristup

– Očito su svi zaboravili na ovaj veoma važan detalj zbog vašarskog pristupa suđenju koje promoviše Dodik. Da podsjetim, Dodik je prijetio Ćosiću 16.10.2023. godine, riječima: “S tobom ću se obračunati”. Učinio je to pred brojnim svjedocima, koji su o tome već dali izjave. Tužilaštvo BiH bi moralo donijeti Naredbu o sprovođenju istrage protiv Dodika zbog prijetnji Ćosiću.

Pred nama je taj novi slučaj, a Dodik je nastavio po starom kada je proces koji se vodi protv njega u pitanju. Dodik je, na pres konferenciji naon ročišta u Sudu BiH, izjavio da dešavanja u Sudu BiH dokazuju da su Sud i Tužilaštvo BiH vanustavne institucije, formirane voljom stranaca, čiju volju brane. Ponovio je da se radi o političkom procesu protiv njega, dodavši da nije dozvoljeno saslušanje Kristijana Šmita, koji je „dopisao Krivični zakon BiH, na što nije imao pravo“.

Vrijeđanje Gutereša

– Očito je da sudije to prihvataju i zato se vodi ovaj proces – istakao je Dodik. 

Dodik je izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, koji je u ranijem dopisu potvrdio legitimitet Šmita kao visokog predstavnika, navodeći da za njegovo imenovanje nije bila potrebna saglasnost Savjeta bezbjednosti, već samo odluka Vijeće za provedbu mira u BiH (PIK). Kritikovao je Sud BiH i opsovao državu BiH, navodeći kako Sud ne poštuje “građanina je**ne Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”.

– Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što, navodno, ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika – kazao je Dodik.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica