Portal 072info

DA LI STE ZNALI: Pravi razlog zbog kog mlade nose bijelo!

Ako ste mislili da je razlog za bijelu haljinu simbolika nevinosti, griješite. Prva bijela haljina se pojavila na kraljevskom vjenčanju prije manje od 200 godina!

Da počnemo priču.

Kada se kraljica Viktorija udala za svog rođaka (da, da) Alberta 1840. godine napravila je radikalnu odluku izabravši da se uda u svileno-satenskoj bijeloj haljini, ali je i time napravila tradiciju koja se zadržala do danas.

Naime, nošenje haljina u bijeloj boji za kraljevsko vjenčanje do 1840. godine je bilo nečuveno. Uglavnom su se birali srebrnkasti tonovi, a dešavalo se da haljina bude zelena ili žuta. Ali, nikada se nije desilo da kraljica obuče bijelu haljinu!

Ipak, bijela haljina nije imala nikakve veze sa nevinošću, već sa luksuzom i čistoćom. Naime, bijela haljina bi teško ostala bijela ako je obuče djevojka koja radi u polju. Ostaće čista samo ako je obuče kraljica u dvorskim uslovima. Nisu oni imali Vanish!

Jedan časopis iz 1850. specijalizovan za vjenčanja, na ovu temu je rekao: -Kakva korist od bijele preskupe haljine za mlade koja nikada neće moći ponovo da se obuče u svom prvobitnom stanju? Naravno, biće pažljivo složena i gledana sa sentimentalnošću neko vrijeme, ali će se mlada urazumiti i ofarbati haljinu u neku korisnu, razumnu boju za maksimalno godinu-dvije!-

Bilo je često da nosi najbolju haljinu koju već ima ili da joj se sašije haljina u nijansama crne, sive ili braon, koju će moći i kasnije da nosi.

Današnji običaj kupovine haljine “za jednokratnu upotrebu” bio bi smatran čistom ekstravagancijom, primjerenom samo ženama bogatim poput kraljice. Ipak, kako je kraljica Viktorija bila trendseter, vrlo brzo je njen “ekstravagantni potez” postao norma za sve žene.

Časopis “The Etiquette of Courtship and Matrimony” (Običaji udvaranja i braka) iz 1865. kratko i jasno tvrdi: -Mladin kostim treba da bude bijel!-

U slično vrijeme, najpopularniji američki magazin za žene, “Godey’s Lady’s Book” (Godijeva knjiga za dame) objavio je: -Običaj je odlučio da je bijelo najbolji izbor za haljinu mlade, od kog god materijala haljina bila. Bijelo je amblem čistoće i nevinosti djevojaštva, neoprljanog srca koje poklanja svom izabraniku.

Iz datog možete zaključiti: ideja da se bijelo nosi radi nevinosti je obična urednička izmišljotina. Bilo je teško te 1865. zvati iz Amerike i provjeriti istinitost medijiskih tvrdnji, te se dan danas vjeruje u objašnjenje maštovitog novinara tadašnje verzije časopisa Vogue.

telegraf/nasasvadba

Podijelite članak