Portal 072info

Da li su akcijske cijene prevara?

slika

Realna cijena je ona po kojoj se prodaje u redovnoj prodaji. Akcijska cijena je sa smanjenim rabatom, proizvod na kojem se često gubi novac, jer se prodajom akcijskog proizvoda jedva pokrivaju troškovi proizvodnje.

Za razliku od opšteg uvjerenja, popularna sniženja po trgovinskim lancima, takozvane akcije, ne idu u prilog ni trgovcima ni proizvođačima.

Oni naime tvrde da i jedni i drugi gube novac na akcijama, ali da im pribegavaju, jer je to jedini način da u doba niskog prometa privuku kupce.

Za posljednjih nekoliko godina promet u maloprodaji pao je za trećinu, a samo u odnosu na prošlu godinu manji je za 8,6 odsto.

Kako pojedine akcije traju i po mjesec dana, a cene su u tom periodu i do 30 odsto niže, mnogi su počeli da se pitaju da li je akcijska cijena realna cijena proizvoda, oslobođena previsokih trgovačkih i proizvođačkih marži.

– Akcijske cijene formiraju se u dogovoru sa dobavljačima, na način da se dijela zarade odriču obje strane, a u cilju što povoljnije ponude ka krajnjem potrošaču. Naravno, obje strane učesnice ostvaruju određene povoljnosti, kako kroz vidljivost na mjestu prodaje i kroz reklame, tako i kroz povećanje obima prodaje – objašnjava Olivera Ćirković iz “Univereksporta” za “Blic”.

Da li će na sniženjima više izgubiti proizvođači ili trgovci, zavisi od dogovora i od cilja akcije.

– Realna cijena je ona po kojoj se prodaje u redovnoj prodaji. Akcijska cijena je sa smanjenim rabatom, proizvod na kojem se često gubi novac jer se prodajom akcijskog proizvoda jedva pokrivaju troškovi proizvodnje, ali je u doba krize, kada je kupovna moć ovoliko poljuljana, ta žrtva neophodna – objašnjavaju proizvođači.

Statistika, međutim, kaže da je promet namirnica i 70 odsto veći kada su one na akciji, nego kada im je redovna cijena.

Telegraf

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box