Portal 072info

Da li su grickalice opasnije od slatkiša?

Neki vole grickalice, odnosno čipseve, flipseve i grisine mnogo više od table čokolade, dok drugi uživaju u slatkišima i ne mogu pregurati ni jedan dan bez barem jedne poslastice.

Iako i jedna i druga kategorija spadaju u nezdravu hranu, izgleda da su slatkiši mnogo pogubniji za kilažu.

Naime, istraživanja su pokazala da su oni koji biraju kolačiće umjesto čipsa, skloniji taloženju masnih naslaga, a to je dokazalo i ispitivanje Univerziteta u Michigenu.

“Otkrili smo da su mališani koji jedu slatkiše, a ne slane grickalice, poslije obroka, u većem riziku od gojaznosti”, kaže dr. Julie Lumeng, koja je predvodila studiju.

Istraživanje je obuhvatilo 209 mališana, koji su jedan sat gladovali, onda pojeli jak obrok, a za kraj im je ponuđen desert i slane grickalice. Djeci je rečeno da jedu koliko žele.

Mališani starosti između jedne i tri godine koji su se odlučili za slatkiše i koji su bili uznemireni kada im je hrana uzeta, vremenom su dobijali na kilaži, dok djeca koja su izabarala grickalice, nisu.

“Tendencija da jedete i kad ste siti povećava se s godinama i može imati doživotne posljedice na kilažu”, kaže dr Lumeng.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box