Da li su i brojne umjetnine iz Fabrike duhana Sarajevo “otišle na bubanj”?

Da li su i brojne umjetnine iz Fabrike duhana Sarajevo “otišle na bubanj”?

Mica Todorović, Lazar Drljača, Mersad Berber, Gabrijel Jurkić, Đoko Mazalić, Ismet Mujezinović… samo su neka od imena umjetnika čija su se djela nalazila u fundusu Fabrike duhana Sarajevo. Riječ je umjetničkoj zbirci od neprocjenjive vrijednosti sa više od 200 umjetnina koja s pravom nosi naziv nacionalnog blaga BiH, a koja je nastajala više od 50 godina. Posljednji put izložena je javnosti 2014. godine, piše N1.

Što se desilo sa ovom kolekcijom, kakva će njena sudbina biti nakon likvidacije Fabrike duhana Sarajevo, iz uprave bez komentara.

“Ova kolekcija je neprocjenjiva za BiH jer ima historijsku vrijednost, ne samo materijalnu. Ta djela su dio kulturne baštine i zbog toga smo zabrinuti kakav tretman ima”, kaže Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

Gubitak 7.5 miliona maraka

No zbirka umjetnina tek je manji dio onoga čime je raspolagala Fabrika duhana Sarajevo. U svom vlasništvu imala je udjele u bankama, hotelima, fondovima, preduzećima…

Izvor : N1/Čuvena sarajevska Drina

Veliki dio u međuvremenu je rasprodat, fabrika dovedena u likvidaciju. Zvanično zbog gubitka od 7.5 miliona maraka, priča u koju sindikat ne vjeruje.

“To je uradio duhanski lobi potpomognut snagama iznutra i izvana. Menadžment i NO su bili samo izvršioci. Čim je država digla ruke, prodajući svoj kapital, formirala se ta firma BADEC-o Adria, kao pravni sljednik. I krenula je manipulacija dionicima, nepovoljni krediti u komercijalnim bankama. U zalog se stavljala imovina fabrike, iako su poslije smrti prethodnog direktora Loje na računu firme ostala značajna sredstva, preko 50 miliona maraka koji nigdje nisu prikazani”, tvrdi bivši sindikalni povjernik FDS-a Aziz Mrdić.

Ko je napravio procjenu firme?

Vlada Federacije 2016. godine prodala je svoj udio od d 39, 9 posto za 42 miliona maraka, tada austrijskom fondu CID koji je u međuvremenu postao najveći pojedinačni vlasnik BADEC-a. Ostalo je nejasno zašto je Vlada pristala na 83,5 KM po dionici, kada je knjigovodstvena vrijednost tada iznosila 174,5 KM. Nekoliko mjeseci kasnije dionica će skočiti na više od 250 KM.

Ko je uopšte napravio procjenu firme, nikada nije odgovoreno, kao ni zašto je udio prepušten CID-u koji je registovan sa samo dva zaposlenika. Pravdalo se dolaskom British Tobaca i novim investicijama.

Premijer Fadil Novalić, te 2016. godine kazao je novinarima, kako Vlada Federacije nije imala obavezu provjeravati ko kupuje i da se na berzi pojavio bilo ko, ko je nudio više da bi se dionice prodale toj strani.

To je bilo 2016, šest godina kasnije, osnovna djelatnost pravnog sljednika FDS-a, BADECO Adria je iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup, kako je navedno na stranici Sarajevske berze. U vlasništvu su uz ostalo i FDS d.o.o koji odlazi u likvidaciju sa radnicima i dugovima, ali i Fine fooda koji se bavi prehrambenim i pekarskim proizvodima, a čije su mašine, odavno u Fabrici duhana Sarajevo zamijenili strojeve koji su rezali duhan.

Da li se negdje nalazi i spremište za brojne umjetnine koje su također bile u vlasništvu firme, ili je i to u međuvremenu “otišlo na bubanj”, nije odgovoreno.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica