Da li test na koronu gubi na važnosti, Austrija uvela 2G mjere

Screenshot 2 35
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kako četvrti val pandemije koronavirusa uzima danak širom Evrope, tako zemlje uvode nove mjere za njegovo suzbijanje. Zanimljivo je da PCR test gubi na značaju te modeli “3G” (vakcinisan, prebolio, testiran) postaju “2G” ili čak samo jedno “G”, gdje se preferira vakcinisanost.

Od danas u Austriji vrijedi “2G” model borbe protiv koronavirusa, a radi se o djelomičnom lockdownu, ali samo za one koji se nisu vakcinisali. Izdaju se covid-potvrde samo za vakcinisane ili one koji su prebolovali covid.

Prvi je tu strogu mjeru uveo Beč, a od danas će i čitava Austrija. Za razliku od 3G modela, 2G mjera, test na koronavirus se ne priznaje. Stoga testirani više neće moći u restorane, kafiće i barove, hotele, frizerske i kozmetičke salone, kina i pozorišta, kao ni na događaje s više od 25 osoba.

Michael Ludwig, gradonačelnik Beča, kazao je kako žele donijeti odluke prije nego što im se popune kapaciteti odjela za intenzivnu njegu. Austrija bukti, imaju više od devet hiljada novozaraženih dnevno, bolnički kapaciteti rapidno se pune. Slično kao u Hrvatskoj, koja ima mnogo opuštenije mjere, piše RTL.

“U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, možda pređemo na model 2G, a što bi značilo ograničenje okupljanja za neesencijalne djelatnosti”, izjavio je jučer ministar Beroš.