Da li treba prati zube prije ili poslije jutarnje kafe

20211002090755 684038
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema riječima Kristin Mejners, stomatolozi neprofitne organizacije CommuniCare Health Centers, trebalo bi da perete zube prije ispijanja kafe, jer ćete upravo tako da spriječite nakupljanje mrlja; ako ih operete, te mrlje neće imati za šta da se prime i biće ih mnogo manje.

Kiselost koja se stvara ispijanjem kafe čini gleđ osjetljivijom na bilo kakva oštećenja, ali ako operete zube prije kafe, to sprečavate. Mejners navodi kako zube nakon kafe ne morate ponovo da operete, dovoljno je samo da ih isperete vodom.

Dodaje i kako pranjem zuba nakon ispijanja kafe samo utrljavate kiselost u zube, što može da donese samo štetu i čini da vaši zubi budu mnogo osetljiviji.

Ako ovu napomenu zaboravite i operete zube nakon prve kafe, neće se ništa pretjerano promijeniti kada je u pitanju zdravlje zubi, ali svakako to nebi trebalo da ponavljate jer će se pretvoriti u hronično stanje gdje će doći do jakog oštećenja zubne gleđi.

Za one koji jednostavno ne mogu bez pranja zuba nakon prve kafe, stručnjaci savjetuju da pričekate barem 30 minuta prije nego četkicu uzmete u ruke, prenosi b92.

Vaša pljuvačka neutralizuje kiselost u ustima, a nakon 30-ak minuta usna duplja se vraća u prvobitno stanje i kiselost je kakva bi trebalo da bude pa je pranje zuba četkicom u tom trenutku sasvim dobra odluka, dodala je Sonja Krasilnikov, stomatolog iz Njujorka.

Inače, pranje zuba četkicom, čišćenje koncem ili ispiranje vodicom, pa čak i korišćenje žvakaćih guma, može da služi kao osvježenje za usta, ali ljekari savjetuju da koristite one bez šećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke, prirodnog zaštitnog faktora vaših desni.

GODISNJICA
MARKETING