Da li upijate negativnu energiju od drugih: 8 načina da se očistite od loših emocija

Pretjerano empatična osoba saoseća sa drugima znatno više nego što je u granicama prosjeka, ali saosećanje, ma koliko u osnovi bilo dobro, može da pokaže i drugo lice.

Sposobnost za empatiju omogućava nam da bolje razumemo druge, ali i da ih lakše “čitamo” i osjetimo njihovu energiju. Ta sposobnost nam pomaže da život doživimo i iz neke druge perspektive osim svoje. Ipak, ovo je osobina koja može da bude i štetna, pa je važno da znate kako da ne budete podložni tuđim emocijama i energijama.
Većina ljudi voli da bude u društvu empatičnih, jer se uz njih osjećamo viđeno, priznato i prihvaćeno, osjećamo da je s nama sve kako treba, da smo dobri takvi kakvi jesmo. Međutim, ako prelazi granice normalnog saosećanja s drugim ljudskim bićima, ova osobina može da bude izvor velikih poteškoća. Tuđa nevolja može da nas potpuno blokira, a često nismo u poziciji da reagujemo i da popravimo situaciju koja nas je uznemirila. Zato je važno da postavite granicu između sebe i drugih i da prepoznate kada zdravo razumjevanje i prihvatanje tuđih osjećanja postaje naš problem.

Ako se prepoznajete kao pretjerano empatična osoba, bilo bi dobro da nešto preduzmete kako vas više ne bi uznemiravale stvari koje s vama nemaju nikakve veze. Važno je da čuvate energiju za sebe i ljude koje volite i da u svoj sistem ne puštate one informacije, emocije i energije koje vam štete i crpe snagu. Pokušajte to da učinite kroz ove korake:

1. Objasnite sebi da emocija nije vaša, već ste je upili spolja

Kada vam se dobro raspoloženje iznenada promjeni, kada se pojačaju emocije poput straha, bola, tuge, ljutnje, zapitajte se s kim ste posljednji put bili u interakciji, koju informaciju ste primili iz okruženja, da li ste prisustvovali nekom neprijatnomdogađaju. Ako jeste, objasnite sebi da emocija koju imate nije vaša, nego da ste je upili spolja.

Ako ste u mogućnosti da tuđu situaciju promenite, da nekome pomognete, da ga utješite i posavetujete, svakako to učinite, ali ako niste u takvoj poziciji, recite sebi da ne možete ništa da učinite i koncentrišite se na sebe. Oslobodite se negativnih osjećanja tako što ćete sebi da objasnite da nikome ne pomažete time što se loše osjećate, a sebi činite štetu. Ako nastavite da proživljavate sva tuđa osjećanja, iscrpljujete svoju dragocenu snagu, umjesto da je uložite u nešto konstruktivno.

2. Pogledajte dublje unutra

Zapitajte se i šta je to u vama što vas tjera da se osjećate loše zato što je nekome drugome loše. Da li ste i vi nekada proživjeli nešto slično? Postoje li osjećanja prema nekome koje još potiskujete? Da li imate neka pogrešna uverenja o sebi i svijetu koja izazivaju određene emocije? Pozabavite se svojim problemima i počnite da ih rješavate.

Pogledajte dublje u sebe i počnite da isceljujete svoje stare povrede. Prihvatite sva potisnuta osjećanja, prigrlite ih s nježnošću, dopustite im da budu tu takva kakva jesu, izrazite ih i zatim ih otpustite. Važan dio ovog procesa je opraštanje sebi i drugima, odnosno svima koji kod nas izazivaju negativne emocije.

3. Odvojite vrijeme da budete sami

Kada ste sami sa sobom imate mogućnosti da se preispitate, da se isplačete ili na drugi način oslobodite negativnih emocija.

4. Zamislite štit oko sebe

Kada ste u kontaktu s osobom koja vam ne odgovara ili se nalazite u sredini koja je prepuna loše energije, vizualizujte oko sebe bijeličast, proziran štit koji ne propušta negativnu energiju i ne dopušta tuđim negativnim emocijama da dopru do vas.

5. Upotrijebite moć vode

Nakon kontakta s osobom koja je jako negativna, odgovaraće vam da svu tu energiju sperete sa sebe. Ako niste u mogućnosti da se istuširate, onda se bar umijte i operite ruke. Zamišljajte kako se nakupljena negativna energija “skida” s vas.

6. Izrazite svoje emocije

Šta god osjećali, važno je da to izrazite. Potiskivanje emocija nikome nije donijelo ništa dobro, naprotiv, to je put u razne bolesti. Dopustite sebi da izrazite zabrinutost, strah, bijes, neslaganje ili bilo šta drugo što osjećate.

7. Uzemljite se

Zamislite da vas sa zemljom spaja cijev kroz koju šaljete negativnu energiju u zemlju, i kako zatim upijate hranjivu pozitivnu energiju iz zemlje. Ova vježba povećava protok zdrave energije u nama.

8. Boravite u prirodi

Nema ničeg lekovitijeg od prirode, empatičnim ljudima ona je naročito prijatna, a najviše uživaju pored vode. Pokušajte često da budete u dodiru sa zemljom, vodom, svježim vazduhom. Pustite ponekad da vjetar odnese svu negativnu energiju koja se u vama nakupila.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE