Da li vam mobilni koči? Evo kako da ubrzate rad vašeg telefona

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pametni telefoni danas mnogo poslova završavaju umjesto nas. Zahvaljujući pouzdanim asistentima, podsjetnicima, različitim aplikacijama koje automatski završavaju zadate poslove, po mnogim pitanjima možemo jednostavno da se opustimo i prepustimo svojim uređajima da brinu o tome. Međutim, nije rijetka situacija da telefon jednostavno odbije saradnju, ukoči se ili mu treba previše vremena da obradi sasvim jednostavnu informaciju.

Ovo se dešava gotovo svima. Jedan od najčešćih razloga svakako je nedostatak raspoložive memorije, koja je svakom uređaju potrebna kako bi obavljao procese koje mu zadamo. Ovaj dio softvera redovno se mora čistiti kako bi telefon bio dovoljno brz i precizan. Mi ćemo vam zato dati nekoliko savjeta kako da održite dovoljno slobodne memorije na pametnom telefonu.

Smanjite fotografije

Kada se spomene smanjivanje fotografija, prvo na šta svi pomisle jeste gubitak kvaliteta. Možda ste to već i znali, ali u prosjeku, u zavisnosti od jačine kamere na telefonu, jedna slika zauzima i do 5MB prostora u vašoj internoj memoriji.

Postoji način da ovaj prostor smanjite, a da ne izgubite kvalitet svojih remek-dijela. Instalirajte aplikaciju Photo Compress i uz pomoć nje sačuvajte kvalitet slika, a istovremeno uštedite na veličini fotografija koje napravite. Takođe, postoji i softver Image Optimizer koji vam nudi iste opcije, kako biste sačuvali prostor na svom pametnom telefonu. Isprobajte obje mogućnosti i odlučite šta je najbolji izbor.

Čuvajte podatke na „oblaku”

Kao što smo već utvrdili, medijski fajlovi kao što su fotografije ili video-zapisi zauzimaju najviše prostora na vašem mobilnom uređaju. Ukoliko se opredjelite za neki od „cloud” servisa za čuvanje podataka, sigurno ćete uštedjeti dragocjeno mjesto u internoj memoriji.

Na raspolaganju su vam brojni sistemi, među kojima su verovatno najbolji DropBox ili Google+. Možete isprobati i jedan i drugi i sami vidjeti koji vam najviše odgovara i koji je jednostavniji za korištenje.

Redovno čistite foldere na telefonu

Vaš telefon za rad konstantno koristi određenu internu memoriju, u kojoj skladišti podatke na kojima radi. Kada završi određeni proces, mnogi od tih fajlova ostaju u sistemu i zauzimaju prostor na njemu. Zato je od velike važnosti da redovno čistite ovaj prostor kako se podaci ne bi gomilali i pravili gužvu. Možete instalirati aplikaciju Android Assistant i uz pomoć nje održavati čist sistem, što će svakako ubrzati rad cijelog softvera.

Brišite podatke koji vam nisu potrebni

Mnoštvo fajlova vaš telefon čuva automatski, iako vi to nikada niste zahtjevali, niti vam je potrebno da ih čuva. Vodite računa o zaostalim fotografijama, dokumentima i sličnim podacima koji zauzimaju prostor, a koje ste nekada dobili preko aplikacije WhatsApp ili Vibera, Messengera ili neke slične.

Ako ih budete brisali na vrijeme, zaštitićete se od mogućnosti da vam sistem uspori i telefon počne da koči i izbacuje greške.

Činjenica je da nam svima telefoni trebaju u funkcionalnom stanju kako bi mogli da ispune sve zahtjeve koje imamo od njih. Zahvaljujući napretku tehnologije, na raspolaganju su nam brojne funkcije koje želimo u potpunosti da iskoristimo, međutim uslijed različitih okolnosti telefoni često nisu u mogućnosti da završe proces koji smo im postavili. Zato je na nama da sistem čistimo i tako ga održavamo kako bi mogao da koristi memoriju koja mu je potrebna.

Softveri koji ovo rade umjesto vas su brojni, međutim i oni zauzimaju određeni prostor. Ukoliko imate ideju kako da riješite ovaj problem, svakako se možete oprobati u kreiranju programa za čišćenje telefona. Taj i mnoge druge probleme riješićete upisivanjem dobre škole za razvoj mobilnih sistema. Znanja i alate kojima ovladate kasnije možete na pravi način iskoristiti za izazove s kojima ćete se susretati.

GODISNJICA
MARKETING