Portal 072info

Da li znate kako je nastao “smajli”

smaj
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi danas znamo za “smajlije” i koristimo ih u vidu emotikona u bezbroj varijacija u mobilnoj i drugim vrstama digitalne komunikacije.

Ono što mnogi ne znaju jeste kako je ovaj prepoznatljivi simbol nastao i ko je njegov tvorac. Ako smo vam probudili interesovanje, ostanite sa nama i u nastavku. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klasični smajli žute boje sa prepoznatljivim osmjehom nastao je 1963. godine u američkom gradu Vusteru u Masačusetsu, a njegov tvorac je grafički dizajner Harvi Bol. 

Vedra pozadina

On je dobio zadatak od kompanije pod nazivom State Mutual Life Assurance Company da stvori neki prizor koji će oraspoložiti njihove zaposlene i motivisati ih. Harvi je navodno proveo samo 10 minuta smišljajući nasmejano lice, a žutu pozadinu je izabrao zato što je “sunčana i vedra”. Za ovaj postupak dobio je 45 tadašnjih dolara. Kompanija je odštampala njegov dizajn na raznim posterima i bedževima i podjelila svojim zaposlenima da bi ih oraspoložila. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dizajn je brzo stekao popularnost i počeli su da iskaču razni proizvodi sa žutim smajlijem, poput majica, razglednica i privjesaka za ključeve. Ni Harvi, a ni pomenuta kompanija nisu patentirali čuveni dizajn, pa je mogao da ga koristi ko je željeo.

Tvorci dizajna

Baš zbog toga su nastale razne bitke oko vlasništva, a prvi su dizajn zaštitili Bernard i Marej Spejn 1970-ih godina, uz slogan Have a Happy Day. Prodali su više od 50 miliona proizvoda sa njim u cilju vraćanja optimizma Americi tokom Vijetnamskog rata.  Naredne godine su na televiziji izjavili da su oni tvorci ovog dizajna, a tada je i francuski novinar Frenklin Lufrani osnovao kompaniju pod imenom The Smiley Company da bi iskoristio tu popularnost. Kompanija je i danas vlasnik prava na smajlija u više od 100 zemalja svijeta. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom 2001. godine, Čarli Bol, sin Harvija Bola, osnovao je kompaniju World Smile Fondation, u želji da smajlija iskoristi u nekomercijalne svrhe, odnosno kako bi učinio nešto lijepo za ljude širom svijeta i oraspoložio ih, baš kao što je to njegov otac nekad učinio. Danas smajli postoji u bezbroj varijanti na raznim proizvodima i zaista je zanimljivo pomisliti da je za sve odgovoran crtež za koji je trebalo samo deset minuta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)