Da li znate koji materijal se najviše usmrdi od znoja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Naučnici su konačno odlučili da saznaju zašto odjeća koju nosite u teretani smrdi danima nakon vježbanja. Kako bi to uradili, napravili su mali eksperiment, a rezultati su iznenadili i same mikrobiologe.

Naime, uopšte se ne radi o tome koji materijali upijaju više znoja, već je pitanje gdje se bakterije najbolje razmnožavaju. Sam znoj je sterilan i ne proizvodi nikakav miris.

Bakterije koje proizvode neprijatne mirise se lakše razmnožavaju na odjeći koja je napravljena od poliestera, pokazalo je nedavno istraživanje. Kako bi utvrdili da li je to istina, kao i zašto do toga dolazi, grupa evropskih mikrobiologa je zamolila 13 žena i 13 muškaraca da voze bicikl u teretani, noseći majice napravljene od prirodnih i sintetičkih vlakana.

Znojave majice su poslije stavili u plastične kese, i ostavili da stoje na mračnom mjestu – baš kao što neki ljudi ostave svoju odjeću poslije teretane u ormanu. Poslije 28 sati „žiri“ je pomirisao odjeću, i jednoglasno zaključio da poliester odaje znatno gori miris. Ali, zašto?

Kako bi došli da odgovora na to pitanjue, morali su da se pozabave vrstama bakterija koje su se namnožile. Naime, bakterija po imenu Corynebacterium najčešći je krivac za neprijatne mirise ispod pazuha. Ali, naučnici uopšte nisu pronašli tu bakteriju na odjeći od poliestera.

Oni su zato naišli na veliku količinu Micrococci bakterija, koje generalno uopšte ne stanuju pod pazuhom.
Bakterije na koži uživaju u jedinjenjima koja se prirodno nalaze u znoju, a onda ta jedinjenja pretvaraju u smrdljive komponenete koje izbacuju u vidu gasova. Odatle dolazi taj smrad.

Dok prirodna vlakna upijaju znoj, mikrobiolozi pretpostavoljaju da se ovi „sokovi“ zadržavaju u mikroskopskim prostorima između sintetičkih vlakana, i tako stvaraju savršene bazene u kojima uživaju bakterije.

Kako bi dalje ispitali to kako se bakterije razmnožavaju na određenim materijalima, naučnici su pokušali da ih uzgoje na nekoliko različitih materijala – pamuk, poliester, akril, najlon, fils, viskoza i vuna.

Rezultati su bili pomiješani. Na pamuku se nije razvilo mnogo bakterija, a poliester je nastavio da cvijeta sa smrdljivim mikrobima. Na najlonu su se pojavile bakterije Propionibacterium acnes, koje izazivaju akne, ali i onaj neprijatan miris stopala. Međutim, jedan materijal je u potpunosti otporan na bakterije – viskoza!

Naučnici se nadaju da će proizvođači odjeće naučiti nešto iz ovog istraživanja. Naime, za vežbanje bi bilo idealno da nosimo odjeću od miješanih materijala.

Ispod pazuha bi bilo dobro da bude pamuk,a sve ostalo može da bude i od sintetike.