Da li znate koji narod pije najviše na svijetu?

pivo 696x426 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U nekim nacijama alkohol je važan dio kulture, u drugim je strogo zabranjen.

Za mnoge nacije konzumacija alkohola je dio kulture. U zemljama poput Francuske, poznate po vinogradima, vino je neizostavni dio svakodnevice, dok je pivo važan aspekt njemačke kulture.

Za razliku od njih, u nekim drugim dijelovima svijeta odsustvo alkohola je ukorjenjeno u dubokim vjerskim uvjerenjima.

Koji narod najviše pije? Ima više ozbiljnih kandidata, veoma je teško odlučiti. Ovo je lista država koje prednjače u ispijanju alkohola.

Bjelorusija

Ova nacija je na vrhu liste zemalja koje konzumiraju najviše alkohola. Građani Bjelorusije troše 14,4 litara alkohola po osobi godišnje. To znači 48 čašica votke po osobi godišnje.

Iako Ministarstvo zdravlja Bjelorusije zvanično negira ove podatke, vlada je usvojila propise za borbu protiv ovog rastućeg problema, koji uključuju ograničavanje proizvodnje, dostupnosti i reklamiranja alkohola.

Također se govori i o podizanju starosne granice za kupovinu alkohola na 21 godinu.

Litvanija

Sa povećanim nivoom problema povezanih sa alkoholom od devedesetih godina, ne čudi što je Litvanija druga država po potrošnji alkohola u svijetu.

Litvanija također pokušava da se bori sa ovim problemom raznim mjerama, ograničenjima i visokim porezom na alkohol.

Grenada

Sa potrošnjom alkohola od 11,9 litara po osobi, Grenada nije samo treća najviše rangirana zemlja na svijetu u pogledu konzumacije alkohola, već ima najviše stope u cijeloj Americi.

Češka

Većinu godišnje potrošnje alkohola od 11,8 litara u Češkoj čini pivo. Češka se ponosi svojim pivom, iako se vina i žestoka pića takođe konzumiraju u izobilju.

Kupovina i ispijanje alkohola na javnim mjestima dozvoljeno je sa navršenih 18 godina. Kao i mnoge države, Češka povećava oporezivanje u pokušaju da se izbori sa problemom konzumiranja alkohola u zemlji.

Francuska

Francuska je zemlja poznata po proizvodnji vina. Konzumacija alkohola je dio francuske kulture. Vino se, zajedno sa drugim alkoholnim pićima, često konzumira kao obavezni dio ručka i večere.

Sa široko rasprostranjenom upotrebom alkohola, Francuska je među najvećim potrošačima alkohola na svijetu.

Rusija

Alkoholizam je jedan od najvećih problema s kojima se suočava ova zemlja. Posljedice nastale prekomjernom konzumacijom alkohola vodeći su uzrok smrti u Rusiji.

Mnoga ograničenja i propisi usvojeni su samo da bi pomogli u rejšavanju ovog problema ogromnih razmjera.

Island

Island je sedma najviše rangirana zemlja kada je konzumacija alkohola u pitanju, iako je od 1915. do 1989. pivo bilo zabranjeno u toj zemlji.

Za to vrijeme, kako bi zaobišlo zabranu, lokalno stanovništvo koristilo je niskoalkoholno pivo „pilsner“, koje je u to vrijeme bilo legalno – i u kombinaciji sa votkom činilo piće zvano „bjorliki“, i koje je kao takvo ostalo popularno do danas.

Veći dio potrošnje alkohola na Islandu danas čine žestoka pića i zanatsko pivo, mada se u ruralnim oblastima pravi takozvana mjesečina. Nije dozvoljeno prodavati je, ali je sasvim legalno proizvoditi je za ličnu upotrebu.

Njemačka

Samo mali procenat stanovništva uzdržava se od konzumacije alkohola. Piće, posebno pivo, važan je dio njemačke kulture. Ispijanje pića u javnosti i piće tokom dana uobičajena su praksa u ovoj zemlji.

Luksemburg

Ni manje države, ni više ispijenog alkohola. U Luksemburgu se potroši najviše alkohola po stanovniku u Evropi, mada je brojeve teško pratiti zbog neposredne blizine sa drugim zemljama.

Vino je popularno piće, kao i pivo, koje se služi u mnogim pabovima i restoranima.