Portal 072info

Da li znate zašto Holanđani na prozorima nemaju zavjese?

profimedia 0133601997 725x483 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako se Holanđani danas većinski izjašnjavaju kao ateisti, kalvinizam je svojevremeno radikalno promijenio njihov način razmišljanja, pa baš zbog toga ni danas nemaju zavjese na prozorima.

Kakva je veza između religije i zavjesa?

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kalvinizam je pravac protestantizma koji je postavio temelje holandskog društva – disciplinu, marljivost i štedljivost. I dok katolici vjeruju u iskupljenje, kalvinisti su vjerovali da je našu sudbinu predodredio Bog.

Vjernik svoju vjeru dokazuje samokontrolom i ekonomskom aktivnošću. Bilo kakav materijalni luksuz je u suprotnosti sa skromnošću kalvinista. Historijski gledano, sveštenstvo na vrhu uživalo je u blagodatima finansijske dobiti, ali uvijek iza zatvorenih vrata, i što je još važnije, navučenih zavjesa.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5
Foto: Alamy

Suprotno tome, kalvinistički mentalitet se fokusirao na politiku otvorenih vrata jer niko nema ništa da krije i shodno tome- prozori su “na izvolite”.

Danas, zgrade u Amsterdamu su gusto zbijene, a prozorska okna su veća nego u većini evropskih gradova. Jedna devojka iz inostranstva koja je došla da živi u Holandiju piše da joj je bilo neprijatno što se sve vrijeme osećala kao voajer i otkriva da je povremeno i mahala ljudima u stanovima, ali oni nisu reagovali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Onda je prvog vrelog ljeta namjerno po svom stanu, također bez zavjesa, paradirala u bikiniju đuskajući, uz još neke “sumnjive aktivnosti”.

Niko s ulice nijednom nije pogledao u njen prozor ili ako i jeste – nije bilo apsolutno nikakve reakcije.

Foto: Alamy

Mlađe generacije polako ovaj običaj bacaju u zaborav.

CNN piše da od kad su u Holandiju počeli da stižu imigranti, mladi Holanđani su ipak poželjeli više privatnosti (da, isti oni mladi ljudi koji intimu često dijele na društvenim mrežama), pa se sad sve češće na njihovim prozorima viđaju šaloni i zavjese.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 71
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6