Portal 072info

Da mediji nisu otkrili aferu s vakcinama, sve bi bilo zataškano!

Tekst kako u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva vlada svojevrsni haos potvrđuje i odgovor koji je novinska agencija Patria dobila od „Melcoma“ dobavljača vakcine antitetanus od koje je više učenika u Sarajevu imalo nuspojave, piše novinska agencija Patria.

Sada je jasno da Pravilnik o načinu prijavljivanja, prikupljanja i praćenja neželjenih reakcija na lijekove postoji samo na papiru, a za njegovu implementaciju direktno je nadležna Agencija za lijekove na čelu sa Natašom Grubišom, direktoricom kojoj je mandat istekao prije dvije godine!.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Marko Nikolić iz “Melcoma”, odgovorna osoba za stavljanje lijeka u promet za Patriu kaže da sistem obavještavanja o primjećenim nuspojavama od strane zdravstvenih djelatnika i pacijenata u BiH je reguliran Pravilnikom o načinu prijavljvanja, prikupljanja i praćenja neželjenih reakcija na lijekove.

– U skladu sa odredbama “Melcom” je ustrojio svoju operativnu proceduru postupanja u slučaju prijave nuspojave. Obavijest o nuspojavama u skladu s navodima u Pravilniku nismo još dobili – kaže Nikolić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da stvar bude još gora Nikolić na pitanje kakve su njihove informacije u vezi s ovim slučajem odgovara da je slijedom medijskih informacija “Melcom” proslijedio obavijest o nuspojavama proizvođaču Imunološki zavod d.d. Zagreb.

– Očekujemo zvanična obavještenja i eventualne uzorke cjepiva kojima su vršena cijepljenja koji bi poslali na analizu. “Melcom” d.o.o. Mostar je obustavio dalju prodaju cjepiva sa svog skladišta, te obavijestio kupce da eventualnu preostalu količinu cjepiva ne stavljaju u promet do dobijanja konačnih podataka o kvaliteti cjepiva – dodao je Nikolić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On dalje pojašnjava da je ovo prvi slučaj pojave nuspojava na ovo cjepivo u Bosni i Hercegovini.

-Prošle godine je “Melcom” d.o.o. Mostar u skladu sa odredbama navedenog Pravilnika predao Agenciji za lijekove PSUR 2010-2013 (periodični izvještaj o prijavljenim nuspojavama i dešavanjima sa lijekom) proizvođača Imunološki zavod d.d. Zagreb. U njemu je navedeno kako u tom vremenskom periodu u svim zemljama u kojima je upotrebljeno, nije zabilježena ni jedna nuspojava prilikom primjene lijeka Cjepivo protiv tetanusa, adsorbirano – dodao je Nikolić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME