Đaci u ZDK-u preferiraju medicinske i tehničke škole, manji interes za gimnazije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona još uvijek zbraja rezultate upisnog roka za srednje škole, ali je već sada evidentno da je povećan interes svršenih osnovaca za medicinska i tehnička zanimanja – potvrdio je za Fenu ministar obrazovanja tog kantona Spahija Kozlić.

Konkurs je bio raspisan od 9. do 16. juna za četverogodišnje, a do petka, 19. juna za trogodišnje, odnosno zanatske škole.

Svršenim osnovcima kojih je bilo 3.158, u 31 srednjoj školi u tom kantonu bilo je ponuđeno 3.579 mjesta. To su podaci bez općina Žepče i Usora, u kojima je osnovno i srednje obrazovanje u ingerenciji lokalnih zajednica.

-Već smo dobili zahtjeve za upis dodatnih odjeljenja u Medicinskoj i Tehničkoj školi u Zenici. Veći je broj prijavljenih za zdravstvene i tehničke škole, odnosno zanimanja elektro-tehničara. U narednim ćemo danima odlučiti da li ima mogućnosti da se udovolji zahtjevima iz tih škola – najavljuje ministar Kozlić.

Ove je, kao i nekoliko zadnjih godina manji interes za upis u gimnazije, a manje se đaka prijavilo i za zanatske škole.  

-Podaci nam još pristižu iz svih općina i škola, ali su prognoze da će biti upisano manje oko 400 srednjoškolaca nego prošle godine. Nadamo se da se te prognoze neće i ostvariti, odnosno da će biti više đaka – kaže Kozlić.