Dačić: Erdoan će doprinijeti smirivanju tenzija u BiH

e 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jedna od važnijih poruka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) je da je spreman da lično doprinese smirivanju tenzija u BiH, izjavio je danas predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić komentirajući posjetu Turskoj i sastanke sa turskim parlamentarcima, ali i turskim predsjednikom i ministrom vanjskih poslova.

Susret Vučića i Erdoana

Dačić je za TV Pink kazao da je u Turskoj dogovoreno da se poboljša parlamentarna saradnja parlamenata dvije zemlje.

Naglasio je da je tokom sastanka sa turskim predsjednikom razgovarao i o predstojećem susretu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Erdoana u Istanbulu u subotu, ali i da su se saglasili u vezi opredjeljenja za dalji nastavak saradnje dvije zemlje.

Cilj dvije milijarde

Kako je rekao, vanjsko-trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi više od milijardu i 300 miliona dolara, a Erdoan je izjavio da mu je cilj da dostigne dvije milijarde.

Također, ukazao je i na to da trenutno 400 turskih kompanija radi u Srbiji.

Prema riječima Dačića, kapitalni projekt za turskog predsjednika je auto-put Beograd-Sarajevo za koji je rekao, kako je prenio Dačić, da od tog projekta neće odustati, kao i da će utjecati na ljude u BiH koji su se “malo bunili” protiv toga.