Đačke uniforme se vraćaju u modu

Podijelite vijest

dacke uniforme

Sve više škola u Srbiji traži povratak školskih uniformi, kako bi se izbrisale podele na bogate i siromašne.

– Više ne želimo da se razlikujemo po tome ko ima skuplje patike ili novije farmerke – poručuju učenici gimnazije u Bijeloj Crkvi, posljednje u nizu škola koja je vratila školske uniforme.

Direktor Zoran Živković u tome ih potpuno podržava, a najsrećniji je, kaže, što po školi više ne viđa gole stomake, duboke dekoltee, probušene haljine i iscepane pantalone.

Đačke uniforme u modu su počele da se vraćaju prije oko tri godine. Beogradska OŠ “Aleksa Šantić” tada je prva načinila presedan i motivisala druge škole da krenu njenim putem. Pokazalo se da za uvođenje đačkih kecelja nije potrebna nikakva procedura niti dozvola Ministarstva prosvete, jer pravilnik oblačenja donosi sama škola.

Uniforme su ubrzo počele da se nose u gimnaziji u Dimitrovgradu, OŠ “Svetozar Marković” u Kragujevcu, a tražili su ih i direktori osnovnih škola u Novom Sadu. Međutim, kako je novosadska gradska uprava odbila da finansira ovaj projekat, roditelji su odbili da ga sami plate.

– I mi smo se nalazili pred istim problemom kada smo odlučili da uvedemo školske uniforme. Ipak, pokazalo se da to nije tako veliki trošak. Jedna uniforma košta 850 dinara, s tim što ih škola plaća, a učenici ih vraćaju na kraju školske godine – priča Radivoje Miljić, direktor beogradske OŠ “Aleksa Šantić”, koja je vratila tradiciju nošenja školskih uniformi.

Učenici drugog i trećeg razreda OŠ “Svetozar Marković” u Kragujevcu svoje uniforme ne daju ni za šta na svijetu.

– U pitanju su majice koje na rukavima i pozadi, na mjestu leđa, imaju oznaku škole. Svako odjeljenje nosi različitu boju. Đaci ih toliko vole, da ih ne skidaju čak ni na ekskurzijama i ponosni su što se baš po tome razlikuju od učenika drugih škola – kaže direktorka Tatjana Marinković.

Za roditelje je uvođenje uniformi prije svega važno zbog osjećaja solidarnosti koji nedostaje među djecom.

– Ne vidim koliko je uvođenje uniformi veliki trošak, budući da to može biti samo šivenje školskog amblema na običnom fluorescentnom prsluku koji se može nositi par godina – smatra majka Dragana Ćorić, predsednica udruženja “Roditelj Novi Sad”.

Blic