Portal 072info

Dailymail o malom superheroju Ismailu Zulfiću: Prvo se bojao vode, a onda je postao šampion

Nakon što je šestogodišnji Ismail Zulfić iz Zenice, koji je rođen bez obje ruke i s deformiranom jednom nogom, dok su mu na drugoj nozi spojeni prsti, osvojio zlatnu medalju na 9. regionalnom prvenstvu Hrvatske u plivanju za invalidne osobe, uslijedio je pravi “požar” na internetu, a o ovom dječaku je pisao i renomirani Dailymail.

Britanski gigant piše da je ovo prava sportska senzacija te o podršci koju je mali dječak imao.

– Njegov trener trenira njega i sve druge koji imaju deformitete besplatno bez ikakve pomoći države. Njegovi roditelji i trener su bili njegova snaga i oni su mu pomogli da pobijedi strah od vode i postane šampionn – piše ugledni list.

Posebnu pažnu Dailymail je posvetio tome što dječak dolazi iz Zenice na treninge, a troškove goriva pokriva plivački klub jer njegovi roditelji nisu u mogućnosti to priuštiti.

– Spid pomaže i sa sportskom opremom i gorivom te putem donacija koje dobivaju od lokalne zajednice i raznih udruženja – dodaje Dailymail.

Posebna pažnja i akcent u članku je stavljen na to s kakvim se problemima susreću djeca s deformitetima u našoj zemlji jer gledajući u kakvim uvjetima žive i treniraju ova priča dobiva još veći odjek.

– Čak 6.5% djece između dvije i devet godina u Bosni i Hercegovini ima neki deformitet, a najveći njihov problem jeste nedostatak adekvatnih uslova te podrške nadležnih institucija. Čak ni učitelji u školama nisu obučeni za rad s ovakvom djecom – zaključuje Dailymail.

Kompletan članak o malom superheroju iz Zenice pročitajte na web-portalu dailymail.co.uk.

Avaz.ba

Podijelite članak