s 26
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koja je optužena za ubistva, mučenja, otmice i brojna druga krivična djela, pokrenulo je pitanje o načinima komunikacije među članovima ove grupe sa saradnicima i tako u centar zbivanja stavilo aplikaciju “Sky” koja je posljednjih godina omiljena među kriminalcima, piše Blic.rs.

Nakon što su zapadne obavještajne službe hakirale, do tada primarnu, platformu za zaštićenu komunikaciju “EncroChat”, u cilju suzbijanja organizovanog kriminala, primat među balkanskim kriminalcima preuzima “Sky” zaštićena aplikacija koja garantuje bezbjednost i brzu komunikaciju.

Smatra se da je trenutno samo ovaj komunikacioni kanal “nemoguća misija” za hakere. Zato na svom sajtu čelni ljudi “Skya” čak nude milion dolara onome ko uspije da probije njihov specijalni sistem zaštite. Ova aplikacija inače je dostupna u 160 država svijeta i legalna je.
Nije pravljena za komunikaciju kriminalaca

Iako je “Sky” danas osnovna platforma za razmjenu informacija među kriminalcima, slanje snimaka zločina, oružja, droge i dogovore za izvršenje i onih najgorih krivičnih djela, zamisao njenih tvoraca bila je, kako su naveli, zaštita podataka korisnika na internetu gdje je inače privatnost gotovo nepostojeća. Kao neke od primjera komunikacija koje treba zaštiti i za koje bi bila pogodna kompanija je navela razmjenu podataka novinara i njihovih izvora u istraživačkim i potencijalno opasnim projektima, zatim zaštitu skupih istraživanja edukativnih centara i univerziteta od hakera i konkurencije, kao i u pravosudnim sistemima, za advokate i sve koji se bore protiv kriminala, gdje bi se omogućilo da sačuvaju i bezbjedno prenose povjerljive informacije.

Međutim, “Sky” je ipak postao glavni “kanal komunikacije” upravo za one o kojima je preko ove aplikacije trebalo lako da se priča.

Poruke se same brišu i nestaju zauvijek

Kompanija “SKY ECC” koristi koncentrične slojeve za bezbjednost komuniciranja koji se sastoje od zaštite:

– Uređaja i operativnog sistema;

– Veze i komunikacije i

– Same aplikacije.

Ova aplikacija ne može biti instalirana na bilo kom telefonu već postoji jedan određen broj modela Iphonea, Google i Blackberry telefona na kojima je to moguće učiniti. Također, “Sky” se ne može “skinuti” sa regularnih prodavnica aplikacija.

Kompanija ima oficijenu prodavnicu gdje se, pored lokalnih distributera, može kupiti licenca na tri mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana. Pored toga nudi se i mogućnost kupovine ili iznajmljivanja spomenutih uređaja sa instaliranom aplikacijom. U zavisnosti od modela telefona i dužine pretplate variraju i cijene korištenja ove aplikacije, a kreću se u rasponu od 600 do 2.200 eura!

Informacije idu direktno do osobe kojoj su namijenjene, a ukoliko ih taj neko ne dobije u roku od 48 sati, napisane riječi se zauvijek brišu. Pored toga, moguće je i podešavanje brisanja sadržaja 30 sekundi nakon otvaranja. Upravo zbog ovakvih stvari “Sky” je postao omiljen među kriminalcima.

Šifra za pristup

Ono što ih je dodatno privuklo je to što navodno ne postoji server gdje se poruke i sačuvani podaci korisnika čuvaju. Server od informacija korisnika posjeduje samo njegov nasumični ID koji sadrži 6 karaktera.

Jedino korisnik aplikacije ima pristup svom profilu, kojem pristupa pomoći šifre koju dobija, i može se povezati samo direktno sa ljudima koje odabere, za šta je potrebno da posjeduje njegov lični kod. U trenutku kada ne želi više neki kontakt na svojoj listi može ga ukloniti i blokirati.

Zbog bezbjednosti, sa istog uređaja se ne smiju koristiti Facebook, Twitter i Instagram.

Popularna kod kriminalaca u Srbiji i Crnog Gori

Za pripadnike kriminalne organizacije Veljka Belivuka potvrđeno je da su komunicirali pomoću ove aplikacije, uz priče, koje je komentarisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da su preko nje jedni drugima slali snimke i slike svojih monstruoznih djela.

– I nemoj da nam cijeli grad priča o tome kako je neko preko “Skya” slao slike da je nekome odrubio glavu ili kako je neko nekome ne znam šta uradio, a da mi ne znamo da li je to istina ili nije, nego udri čekićem, maljem po glavi bandu mafijašku – rekao je nedavno Vučić.