Daju li građani BiH mito zato što su prinuđeni na to?

Daju li građani BiH mito zato što su prinuđeni na to?

Koruptivne radnje u BiH poprimile su enormne razmjere i zahvatile su skoro sve segmente društva, upozoravaju stručnjaci. Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH (Account) procjenjuje da svake sekunde korupcija u BiH odnese 47 KM. To znači da je korupcija za pet godina “pojela” preko 7 milijardi KM.

Direktor projekta Account Eldin Karić u razgovoru za Fokus.ba ističe da građani daju mito jer su vrlo često prinuđeni na to, a pravna lica to rade kako bi ostvarili korist, često nauštrb kvaliteta i stvarnih potreba građana koji pune budžete.

“Naravno, ne amnestiram od odgovornosti ni jedne ni druge, ali su motivi drugačiji. Mislim da je građanima lakše da se odupru porivu da uđu u korupciju jer moraju da se izbore za ono što im pripada, bez podmićivanja ili plaćanja onih koji su to dužni uraditi. Ona pravna lica koja se odluče ući u korupciju svjesno ulaze u kriminal i mislim da je tu stvar moralnih uzusa, ili jesi kriminalac ili nisi”, kazao je Karić za Fokus.ba.

On dodaje da je korupcija u BiH apsolutna i skoro da nema segmenta društva koje nije podložna korupciji.

“Svi smo svjesni korupcije u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, javnoj upravi, zapošljavanju… Dakle, nije potrebna velika pamet da bi se shvatili razmjeri korupcije u BiH. Teško je pronaći bilo koju sferu života za koju možemo tvrditi da tu nema korupcije. Žalosno, ali je tako. Međutim, ne treba se čuditi zašto je to tako jer ovo društvo nikada se nije spremalo za borbu protiv korupcije. Mi smo razvijali mnoge mehanizme funkcioniranja demokratskog društva ali nismo vodili računa o prevenciji zloupotrebe tih mehanizama. Posljedica je ovo što danas imamo. Zato sada razvijamo preventivne mehanizme, što je mnogo teže i sporije”, naveo je Karić.

Smatra da je bh. društvo još uvijek nesvjesno složenosti i pogubnosti korupcije.

“Bosna i Hercegovina je relativno siromašna država, a korupcija je i uzrok i posljedica tog siromaštva. Najgore je što smo svakog dana i duhovno, i moralno siromašniji. Korupcija je kao virus, taman kada implementirate mehanizam koji će spriječiti korupciju, ona mutira; pojavi se neki drugi oblik korupcije za koji se niste pripremili. Sistem javnih nabavki je najbolji primjer za to. Ne biste vjerovali koliko ima različitih metoda da se koruptivnim radnjama javna sredstva prebace u džepove ‘odabranih’. I kada mislite da ste sve otkrili i prevenirali, pojave se novi načini”, zaključio je Karić.


Fokus.ba
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica